НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България"

НЛРС-СЛРБ и асоциация “Хидроенергия” с ново мащабно зарибяване (ВИДЕО)

зарибяване хидроенергия

Второ мащабно зарибяване в рамките на месец извършиха Националното ловно-рибарско сдружение и асоциация “Хидроенергия”, като този път фокусът беше върху Югозападна България.

В събитието се включиха ловци и риболовци от сдруженията в Благоевград, Разлог и Сандански, инспектори от Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури, както и представители на Югозападното държавно предприятие. 

зарибяване хидроенергия

Над 150 килограма двугодишна балканска пъстърва бяха разпределени по предварително избрани реки, които са подходящи за вида – р. Сушишка, Бела река, р. Пирволска, р. Стренска, р. Пиринска Бистрица и р. Санданска Бистрица.

зарибяване хидроенергия

Пред екипа на SLRB.BG местните ловци споделиха емоциите си от зарибяването. Иван Мишев, който е член на ЛРС-Благоевград и председател на риболовен клуб “Балканка 2009”, коментира партньорството на НЛРС-СЛРБ и асоциация “Хидроенергия”:
”Не може да се работи с крайности, много черно или много бяло. Tрябва да се намира някакъв консенсус, някаква среда, в която да може да се работи с водните централи. Трябва да има диалог от двете страни. Има ли диалог има и решение на проблемите, няма ли диалог, няма решение”.

зарибяване хидроенергия

Бистра Милушева, специалист по лова в ЛРС-Разлог, сподели, че ежегодно правят и участват в зарибявания, като основната цел е една: “Правим го, за да помогнем и ние нещо да допринесем за природата.”

Иван Попов, който е началник сектор на ИАРА за Благоевград посочи важността на подобни зарибявания.

“Ролята на зарибяването не е да се напълнят реките с риба, за да ловят риболовците и да пълним хладилниците, а ролята на зарибяването е да се създадат условия, за да се подобри естествената популация и да се размножи тази популация”.

зарибяване хидроенергия

Всички ловци и риболовци от участвалите в зарибяването ловно-рибарски сдружения поеха ангажимента да опазват реките от посегателствата на бракониери с една единствена цел  – да се даде шанс на рибата да се възпроизведе и популациите на вида да станат стабилни.

Съвместните зарибявания в страната ще продължат, като след реките в Югозападна България и река Искрецка, край Своге, ще бъдат зарибени и реки в Северозападна България.

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

Реклама

Scroll to Top
ЛОГО - СЛРБ