ЛОГО - СЛРБ
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България"

FACE с признание към българските ловци за активното им участие в подписката за защита на лова в Европа

анкетата face

В продължение на няколко месеца НЛРС-СЛРБ чрез своите членове – ловно-рибарските сдружения, активно се включи в подписката в защита на лова в Европа, организирана от Федерацията на европейските ловни асоциации (FACE).

Поетите инициативи от страна на Европейската комисия за ограничаване на употребата на олово в мунициите и в риболовните тежести, опитите за забрана и ограничаване на лова на гургулица и на други мигриращи и водоплаващи видове птици, обект на лов, прилаганата обща селскостопанска политика, довела до разрушаване на местообитанията на дивеча в интензивните земеделски райони и други, ще имат пряко негативно въздействие върху ловностопанската дейност в страната и ще засегнат всеки български ловец.

Именно това бяха и аргументите за иницииране на подписката, с която ловците от всички европейски държави ясно да заявят, че те не са проблема за опазване на биоразнообразието в Европа, а напротив – част са от решението.

На Общото събрание на FACE, което се проведе на 25 октомври в Брюксел, бе обърнато специално внимание на хода на подписката.

анкетата face

Беше изказано огромно признание за положените усилия от страна на НЛРС-СЛРБ, с които бяха мобилизирани над 25% от членовете на организацията до момента и бяха събрани повече от 32 000 подписа от 94 ловно-рибарски сдружения. Тези данни ни нареждат на второ място сред всички европейски държави. На първо по брой подписи е Франция, а с най-висок процент подписали се членове е Малта (над 50% от ловците в страната).

анкетата face

В подписката може да се участва по електронен път на сайта на FACE, a решението на НЛРС-СЛРБ да организира и физическо събиране на подписи се оказа печелившо и опитът ни ще бъде приложен и от останалите европейски ловни организации.

Ръководството на FACE вярва, че ако европейските ловци успеят да съберат 1 милион подписа, организацията ще бъде в състояние да преобърне нагласата на Еврокомисията, за да дадем възможност на нашите деца и внуци да се докоснат до ловната магия.

Въпреки активното участие на българските ловци все още заветната цел не е постигната.

В тази връзка Управителният съвет на FACE взе решение срокът за провеждане на подписката да се удължи до края на март 2023 г.

Ръководството на НЛРС-СЛРБ благодари на ловно-рибарските сдружения за активността им в инициативата на FACE, като най-впечатляващите цифри са от ЛРС-Ямбол с 921 подписа от 1300 членове, Харманли – 1028 подписа от 1340 ловци, Троян – 780 от 1150, Стара Загора – 1201 от 1400, Варна – 1086 от 1800, Гоце Делчев – 1122 от 1610.

Разбира се, има сдружения със значително по-малък числен състав, които също са постигнали много висок процент на мобилизация сред своите членове.

Ръководството на Съюза призовава кампанията за събиране на подписи в подкрепа на лова да продължи.

Отлична възможност за това предоставят предстоящите ловни излети, кампанията за презаверка на членските карти през декември и януари и дори предстоящото провеждане на общите събрания на ловните дружини.

Сега е моментът да се демонстрира съпричастност и да се защитят ловните традиции, завещани от предците!

РЕКЛАМА

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

© 2020 Съюз на ловците и риболовците в България Всички права запазени Снимки: Unsplash.com Поддръжка: Дигитална Агенция “Пиксел Вижън”
Scroll to Top
ЛОГО - СЛРБ