ЛОГО - СЛРБ
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България"

УС на НЛРС-СЛРБ предлага 90 лева вноска за стопанисване на дивеча

ус предлага

На10 ноември в сградата на НЛРС-СЛРБ в София се проведе заседание на Управителния съвет на Националната ловна организация.

Членовете на УС бяха информирани от председателя инж. Васил Василев, че в Портала за обществени консултации е публикуван Доклад на министъра на земеделието Явор Гечев за промяна в ППЗЛОД, в който се предлага 30% от вноската за стопанисване на дивеча, заплащана от всеки ловец, да се харчи целево по предназначение за разселване, вместо да отива в приходната част на държавния бюджет.

ус предлага

Това е и отдавнашно настояване на Националната ловна организация.

Ако след приключване на процедурата предложението бъде прието от Министерски съвет, от 2023 г. средствата ще остават в системата на НЛРС-СЛРБ и ще се харчат целево единствено и само за разселване на дивеч по Националната програма на Съюза.

Предвид засилената инфлация в страната УС реши да предложи на Ловния съвет годишната вноска за стопанисване на дивеча по чл. 37а от ЗЛОД за 2023 г. да бъде 90 лв., което представлява увеличение от 10 лв., но не изпреварва инфлационния натиск.

Членовете на УС обсъдиха информация за хода на „Национална програма за устойчиво развитие на дивечовите запаси в системата на НЛРС – СЛРБ, чрез разселване“ през 2022 г., като се отчита, че към 30 септември са произведени и получени от сдруженията общо 82 хил. птици. Същевременно девет сдружения са заявили за разселване 240 лопапатара и 25 благородни елена, като при едрия дивеч увеличението е два пъти повече в сравнение с миналата година.

ус предлага

На предишното си заседание УС прие правила за предоставяне на финансова помощ на сдруженията, членове на Националната организация. Сега бе решено финансово-стопанската комисията към УС на НЛРС-СЛРБ да разглежда занапред техните заявления.

Ръководството на Съюза планира да бъде домакин на заседание на Управителния съвет на Федерацията на европейските ловни асоциации (FACE) в края на април следващата година. Намерението е то да се съчетае с провеждането на Националната трофейна изложба в Пловдив по случай 125-годишнината на Националната ловна организация.

РЕКЛАМА

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

© 2020 Съюз на ловците и риболовците в България Всички права запазени Снимки: Unsplash.com Поддръжка: Дигитална Агенция “Пиксел Вижън”
Scroll to Top
ЛОГО - СЛРБ