НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България"

Първи стипендианти на НЛРС-СЛРБ от Лесотехническия университет

стипендианти лесотехническият университет

Съюзът на ловците и риболовците в България вече има своите първи стипендианти в Лесотехническия университет (ЛТУ). Това са Александра Иванова от Тетевен и Йоан Уюров от с. Момчиловци.

Решението за отпускането на стипендиите бе взето от Управителния съвет на Съюза през декември 2021 г. Поощренията на стойност 250 лв. месечно за периода на активното следване са предназначени за двама учащи се в специалност „Горско стопанство“, редовна форма на обучение, с възложена дипломна работа на тема, свързана с ловното и рибното стопанство. Подборът на стипендиантите се извършва от ръководството на ЛТУ, като условието на дарителя е те да имат успех не по-нисък от „много добър“ – 4,50.

стипендианти лесотехническият университет

Дядото Иван Христов и бащата на Александра Иванова  – Христо Христов, са били лесовъди, които са възпитали у Александра и брат ѝ Иван любовта към гората. От майка си Илияна Христова, която е педагог по образование и призвание, наследяват влечението да научават новостите от книгите и научно да си ги обясняват. Затова и двете деца в семейството, точно като бащата Христо и дядото Иван, завършват  Националната професионална гимназия по горско стопанство и дървообработване в Тетевен.

стипендианти лесотехническият университет

Алекс е първата във фамилията, която надгражда в областта на горското стопанство. За разлика от своя брат, който избира правото, тя завършва бакалавърската степен в образованието си по специалността „Горско стопанство” в Лесотехническия университет. 

За това, че е определена за стипендиант на НЛРС-СЛРБ научава от публикация във Фейсбук на Студентския съвет в университета. Признателна е и казва: „Стипендията ми дава стимул да продължа да се занимавам с това, което правя в момента и ми доставя голямо удоволствие”.

стипендианти лесотехническият университет

Сега тя се обучава във втори курс на магистърската програма „Ловно и рибно стопанство”  на ЛТУ и пише дипломна работа  на тема: „Плътност и структура на популацията на благороден елен на територията на ДЛС „Воден-Ири Хисар”.

На Александра ѝ остава още да стане ловец. Вече е подала документи и щом се дипломира, ще започне усилена подготовка за успешно полагане на държавните практически изпити за придобиване право на лов.

Йоан Уюров е на 23 години, и е роден в китното смолянско село Момчиловци. Той завършва средното си образование в Професионалната горска гимназия във Велинград, а после решава да продължи обучението си в специалността „Горско стопанство” в Лесотехническия университет.

стипендианти лесотехническият университет

За това, че се е класирал да получава стипендията на НЛРС-СЛРБ научил от ръководителя на катедра „Ловно стопанство” в ЛТУ доц. д-р Христо Михайлов. Но комисията, която определя кои ще са стипендиантите, едва ли е била затруднена, защото Йоан има успех над 5.50 от бакалавърската степен. Има и отлични оценки по всички специални предмети. 

стипендианти лесотехническият университет

В периода, в който избирал тема за дипломна работа, се запалил по лова на пернати. Заедно с научния си ръководител доц. д-р Михайлов си стиснали ръцете за проучване на пъдпъдъка в района на Момчиловци – доста нетрадиционен обект на лов за Родопите Йоан решил да е нещо различно, защото в родното му село има много дипломанти на катедра „Ловно стопанство”, но не искал пак да „открива топлата вода”, като пише за нещо, което вече е изследвано. 

Анелия Славейкова

РЕКЛАМА

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

Scroll to Top
ЛОГО - СЛРБ