НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България"

Хиляди участваха в XIV Национален ловен събор (ВИДЕО)

Събор 2023

14-ият Национален ловен събор, посветен на 125-годишнината на Националното ловно-рибарско сдружение „Съюз на ловците и риболовците в България“ се провежда днес, 17 юни, в местността „Кабиюшка кория“ край гр. Шумен. Събитието е посветено на 125-годишнината на Националната организация и протича под мотото „125 години, посветени на дивия свят“.

Хиляди ловци и риболовци от цялата страна започнаха да пристигат още предния ден и да се настаняват в 120 палатки, предоставени от Министерството на отбраната.

ловен събор

Празникът започна с построяването на знаменния блок, след което Варненският и Великопреславки митрополит Йоан извърши молебен за здраве и освети знамето на НЛРС-СЛРБ и на ловно-рибарските сдружения от страната.

ловен събор

Съборът бе открит от кмета на община Шумен Любомир Христов, а общинския духов оркестър изпълни националния химн и „Марш на ловеца“.

„От името на УС на НЛРС-СЛРБ и от мое име ви благодаря, че днес сте тук, за да споделим този изключителен празник – заяви в словото си при откриването на събора председателят на НЛРС-СЛРБ инж. Васил Василев. – 125 години история, изпълнена със съдържание, изпълнена с грижа за дивата природа, за обогатяване на нейното дивечово и рибно богатство, за запазване на другарския дух и единството на нацията е нещо, с което трябва да се гордеем и днес. Нашият съюз, независимо от превратностите на времето, успя да остане единен, тъй като ни свързват ценности и идеали, които са ни завещани от нашите предци. Това е една добра основа, която ни вдъхва увереност, че Националната ловна организация ще пребъде и в следващите столетия. Един малко известен исторически факт е, че княз Александър Батенберг през 1885 г. подписва недалеч от мястото на този събор указа за Съединението на България. Именно тук се връщаме ние, за да покажем, че българските ловци и риболовци сме единни. Още повече, че през 1922 г. във Варна се организира първият национален ловен събор, с който се поставя началото на тази уникална традиция, и 101 години по-късно ние пак се завръщаме в Североизточна България“. Председателят на НЛРС-СЛРБ благодари на общинските ръководства в Шумен, Никола Козлево, Нови пазар и Каспичан и на ловно-рибарските сдружения от региона за оказаната безрезервна подкрепа при организацията на Националения събор.

ловен събор

Официални гости на събора са зам.-председателят на Народното събрание Росица Кирова, изпълнителният директор на ИАГ Стоян Тошев, Ваня Стаматова, изпълнителен директор на ИАРА, Иван Палигоров, председател на Съюза на лесовъдите, ректорът на Лесотехническия университет чл.-кор. проф. д.н Иван Илиев, директори на държавни горски предприятия.

Приветствия пред хилядното множество поднесоха Желко Йович – посланик на Република Сърбия в България, Тамаш Маргеску – посланик на Международния съвет по лова и опазване на дивеча (CIC), Сай Грифин – представител на Федерацията на европейските ловни асоциации (FACE), Ладо Брадач, президент на Ловната федерация на Словения, Сречко Жеряв – зам.-председател на Ловна федерация на Словения, Ивица Будур – председател на Хърватски ловен съюз, Имрих Шуба – изпълнителен директор на Ловния съюз на Словакия, Влатко Алексовски – председател на Ловния съюз на Република Северна Македония, Братислав Чиркович – председател на Националната ловна организация в Сърбия и Зоран Алексич – председател на Ловния съюз на Пирот.

ловен събор

„Радвам се да бъдем заедно на вашия национален събор – сподели зам.-председателят на Народното събрание Росица Кирова. – 125 години от основаването на най-голямата неправителствена организация у нас е празник, който е свързан с не с какво и да е, а с любовта към природата. Убедена съм,че всеки, който носи въдица или пушка на рамо, за да бъде в свободното си време сред природата, усеща вкуса на България. Ще си позволя да цитирам думите на големия български писател Йордан Радичков, които казва, че Бог не брои дните, в които ловецът е на лов, те са даром дадени. Също така казва, че в лова не е важно какво си отстрелял, а какво си разказал. Продължавайте и вие да разказвате, събирайте се и разказвайте! Убедена съм, че за всички вас тези моменти са безценни. С пушка или въдица в ръка, вие сте приятели. Затова ви пожелавам здраве и щастие.“

Поздравителни адреси до събора бяха получени от президента на Република България Румен Радев, от председателя на Народното събрание Росен Желязков, от областния управител на Шумен Христо Христов, от члена на Европейския парламент Искра Михайлова, от командира наСъвместно командване на силите ген. Валери Цолов и от директорите на държавни горски предприятия.

ловен събор

Сцената за тържеството е осигурена от музикална компания „Пайнер“ и на нея за доброто настроение на ловците и риболовците с грижат танцови ансамбли от Шумен, Добрич и Разград, а народният певец Иван Дяков вдига дълги хора с изпълненията на песни от Пиринския край.

ловен събор

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ