НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България"

Макар и от по-добрия свят, Дончо Цончев пак събра ловни другари

честване дончо

„Още приживе Дончо си издигна неръкотворен паметник в ловно-рибарския съюз. Пред мен е споделял, че много от истинските мъже в България са останали именно там“. Това сподели издателят Иван Гранитски по време на паметна вечер, посветена на 90-годишнината от рождението на бележития писател и ловец Дончо Цончев (27.07.1933 г. – 22.07.2010 г.).

честване дончо

Събитието се проведе в Дома на ловеца и риболовеца на бул. „Витоша“ 31 в София в навечерието на Деня на националната ловна организация – 6 август, и събра много от ловните приятели на писателя. А те не са никак малко, както отбеляза водещият на паметната вечер проф. Любомир Халачев, защото „приживе Дончо не го мързеше и не го болеше да похвали всеки млад човек, когато има защо“.

Сред почитателите на писателя бяха и двама зам.-министри на земеделието – Георги Тошев и Мирослав Маринов, както и изпълнителният директор на ИАГ Стоян Тошев.

честване дончо

„За него България беше реликва и храм, пред които се прекланяше“, се казва в писмо на министъра на земелието Кирил Вътев, прочетено от заместника му Георги Тошев, който е и председател на ЛРС София-изток. Той припомни, че приживе Дончо Цончев е членувал именно в това сдружение в качеството си и на председател на т.нар. „писателска“ ловна дружина.

„Бате Дончо, помним всичко, което сме преживели заедно“, просълзи се Тошев и призова присъстващите да продължат „скромното негово дело“.

Човек на достойнството и на високия личен и професионален морал, бохем в добрия смисъл на думата, артистичен и душа на всяка компания – така Иван Гранитски обрисува „виновника“ за събирането, който безусловно вече е класик на българската литература и „най-добър майстор на късия разказ, което се признаваше дори от Радичков“.

честване дончо

„Ако беше жив, сега щеше да пише не разкази, а яростни памфлети срещу натиска българският народ да се откаже от своята памет“, заяви още директорът на издателство „Захарий Стоянов“.

Свои спомени за Дончо Цончев споделиха писателите Лазар Мурджев и Любо Николов, а актьорът Красимир Куцупаров прочете разказа му „Ловът е отзад“.

Дончо Цончев остави много дълбока следа в ловната култура на България като човек, който ревностно отстояваше вечното ловно другарство, изтъкна председателят на НЛРС-СЛРБ инж. Васил Василев. Той припомни, че в негова памет е създаден националния литературен конкурс „Дивото“ на НЛРС-СЛРБ.

честване дончо

По време на паметната вече бяха наградени и част от лауреатите на конкурса за 2023 г. – Симеон Ботев, носител на Първа награда „Дончо Цончев“ за разказа „Слово смъртоносно“, и Чавдар Ангелов, носител на трета награда за разказа „Бай Чоко и пъдпъдъците“.

честване дончо

Ангелов е доайен на печатните издания на НЛРС-СЛРБ, дългогодишен зам.-главен редактор на сп. „Лов и риболов“, в което е работил и под ръководството на Дончо Цончев.

Паметната вечер стана и повод писателят Лазар Мурджев да получи званието „Заслужил деятел на НЛРС-СЛРБ“, присъдено му от Управителния съвет на Националната организацията и във връзка с 60-годишнината му.

честване дончо

„Голяма чест е за мен да получа това признание в свещения ден, в който честваме Дончо“, бе лаконичен носителят на званието.

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ