140 години организирано ловно движение
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

След мащабно зарибяване на язовир „Студен кладенец” – част от водоема минава на режим хвани-пусни (ВИДЕО)

студен кладенец хвани-пусни


Третият по големина язовир в страната “Студен кладенец” беше зарибен от Съюза на ловците и риболовците в България с един тон трикилограмови шарани.

На събитието присъстваха председателят на организацията инж. Васил Василев, изпълнителният директор на ИАРА д-р. Николай Георгиев, председателят на общинския съвет на Момчилград Ерсин Юмер, председателите на ЛРС-Кърджали Васил Дончев, на ЛРС-Ямбол Стоян Стоянов и на ЛРС-Момчилград Танер Идриз и представители на областната дирекция на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури.

студен кладенец хвани-пусни

ПЕРФЕКТНИ УСЛОВИЯ ЗА ЗАРИБЯВАНЕ

Условията за зарибяването бяха отлични. Температурата бе около 5 градуса, а водата хладка, което се оказа благоприятно за над 350-те шарана. Умишлено бе избран зарибителен материал с такива големи размери, за да се намали риска от нападения от хищници и да се увеличи шансът за оцеляване на рибите.

Времето също не е случайно, в следващите месеци тези риби ще хвърлят хайвера си и ще умножат популацията на шарани в любимия водоем за множество риболовци.

студен кладенец хвани-пусниЗАСИЛВАНЕ НА КОНТРОЛА И БОРБА С БРАКОНИЕРСТВОТО

По време на събитието бе обявена и идеята за въвеждане на режим хвани-пусни, с което ще се гарантира развитието на трофейни екземпляри и ще подобри здравословния статус на рибите. Обхватът на режима предвижда да бъде въведен в района, започващ от язовирната стена в посока Запад, преминавайки през местността „Дарец“, „Ловен дом“ и завършващ при „Боюк дере“, намиращо се при устието на р. Нановица.

През февруари ще бъде обявено и общественото обсъждане на предложението. С това действие ще се гарантира и ефективен контрол при борбата с бракониерските прояви, които през последните години зачестиха.

студен кладенец хвани-пусни

От Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури поеха ангажимент да засилят контрола в района, като в борбата с нерегламентираните прояви ще бъдат включени и термокамери и дронове.

ТРОФЕЙНИЯТ РИБОЛОВ – БЪДЕЩЕТО ЗА РИБОЛОВА В БЪЛГАРИЯ

Всички присъстващи се обединиха около идеята, че развитието и опазването на рибната популация в страната е приоритет пред “месарството”.

С добиването и връщането на трофейни екземпляри в режим хвани-пусни, язовирът може да се превърне в още по-атрактивно място за българските риболовци, а защо не и за гости от чужбина.

Посетете нашата Фейсбук страница
РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

Реклама

ЛОГО - СЛРБ