ЛОГО - СЛРБ
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България"

Японците се дрогират с… риба фугу

Въпреки рисковете при консумация на отровната риба фугу, въпреки смъртните случаи, които се регистрират всяка година в Япония, манията по опасния рибен деликатес про­дължава. Дали е само въпрос на отдавна утвърдени тради­ции или има и друга причина за това необяснимо увлечение на японците?

Според някои експерти, те харесват месото на тази риба, понеже в него се съдържат неголеми количества от отровата тетродотоксин и това действа възбуждащо и стимулиращо, нещо като наркотик. В този смисъл храната се възприема не само заради вкусовите й качества, ами и като един вид леко дрогиране.

Това обаче, само при положение, че рибата фугу е пред­варително обработена от опитен готвач, при което са отстра­нени най-опасните части с голяма концентрация на отрова. Впрочем, самите готвачи са задължени да преминават спе­циален курс на обучение, за да умеят да се справят без греш­ки при обработката. Тази игра на руска рулетка обаче не е за всеки. Има готвачи, които са се отказали от занаята, само за­ради мисълта, че неволно може да убият някой свой клиент

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ