НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България"

Нова система за наблюдение спира нелегалния риболов по морето

„България вече има най-модерната по цялото Черноморие система за наблю­дение на риболовните кораби. Това ще подобри ефективността на контрола на риболова. Напълно обновени са цен­тровете във Варна и в Бургас, а всички регистрирани наши риболовни кораби са оборудвани с модерни бордови компле­кти за обективен контрол на цялата им дейност“.

Това заяви наскоро пред медиите Силвана Стоянова, началник на сектор „Център за наблюдение на риболовните кораби” към Изпълнителна агенция по ри­барство и аквакултури (ИАРА).

Центърът във Варна бе създаден през 2006 година, като тогава изискванията бяха да се проследяват кораби над 15 ме­тра дължина. През 2012 година критерии­те се промениха и обсегът на наблюдения обхвана корабите над 12 метра. Монтира­ните тогава проследяващи устройства се амортизираха и морално остаряха. Беше наложително да се обнови системата. В днешни дни общо 180 рибарски кораба извършват регламентирана дейност, а 87 вече са включени в новата система за контрол. Заради квотното разпределение на калкана се налага всички кандидати, разполагащи с рибарски съдове, да бъ­дат пряко контролирани. Улеснява се и работата на капитаните, които ще могат да вършат ангажиментите си по отчетите изцяло по електронен път.

От своя страна екипите на ИАРА също имат някои придобивки. Общо четири катера разполагат с новите бордови ком­плекти, а отделно от това са оборудвани и с камери за видеоконтрол. Така цялата евентуална проверка по вода ще може да бъде заснета и да се реагира подобава­що при подадени възражения.

С новата придобивка в Центъра ще бъдат готови по всяко време да дават из­искваните справки от Института по рибни ресурси, от Института по океанология, от ИАРА, от Европейската комисия и др.

Остава да се надяваме, че и другите черноморски страни ще адаптират сис­темите си за контрол в тон с времето, за да се пресече порочната практика на не­регламентиран добив на риба.

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ