НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България"

Още един американски нашественик в наши води

След слънчевата рибка втори нашественик, чиято родина е Северна Америка, се е настанил и дава потомство в българските води (тук не броим каналния сом, който се размножава предимно по изкуствен начин, с изключение на топлите води на яз. „Овчарица“). За разлика от досадния „слънчак“ новият пришълец е атрактивен обект на спортен риболов.

Вече не е тайна, че доста водоеми в околностите на София и в Кюстендилско са обитавани от една риба, която е мечта за всеки спинингист. Става въпрос за вида Largemouth Bass, или иначе казано широкоуст американски костур. А за по-кратко – бас.

Кой е зарибявал с този хищник, как го е внесъл и дали въобще е редно да се вкарват подобни нови видове у нас, това е друг въпрос. Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури например вече издаде брошура, с която призовава риболовците да не се церемонят изобщо със зеленикавия нашественик. Но басове у нас ловят предимно спинингисти, които практикуват „хвани и пусни” и връщат във водата уловените риби.

Според мълвата, първите американски костури са били внесени нелегално от Хърватия и Италия, скрити в багажник с малка цистерна и кислородна бутилка. След това с тях е зарибен малък водоем в Кюстендилска област, откъдето вече са го разселили по други места. Каквато и да е истината, фактите са следните – доста спинингисти вече ловят с успех широкоустите костури.

На външен вид рибата има зелен цвят, прилича по форма на нашите костури, а долната й челюст е издадена напред. На дължина в чужбина достига до около 75-80 сантиметра, а на тегло – до 10-11 килограма. Засега чак толкова големи басове у нас не са улавяни, тъй като рибите са пускани в последните 5-6 години.

По-дребните басове се хранят предимно с малки рибки и водни организми. Големите нападат всичко – риби, раци, жаби, малки водни змии, водни мишки, новоизлюпени патета и др. Басът е канибал и не прощава на представители на собствения си вид.

В момента на повечето места у нас басовете са достигнали до дължина около 40-50 см. и тегло над 2 кг. Сред любителите на спининговия риболов те вече са станали абсолютен хит. В София например ги ловят на езерото в квартал „Дружба”. В брошурата си за борба с басовете ИАРА сочи като свърталище на тези хищници кариерата на Негован, както и язовира до кюстендилското село Лозно, но е сигурно, че рибата се среща и по други места в региона.

Риболовът на този вид е изключително атрактивен. Когато бъде закачен на въдицата, басът започва да води люта битка – гмурка се към дъното, пробва да оплете линията във водораслите, скача на метър над водата в опитите да се откачи. Същевременно това е изключително хитра риба, която не се лови лесно. Ако сте от нетърпеливите риболовци, които искат да им кълве непрекъснато, просто не тръгвайте за бас и си изберете друга риба.

Какво трябва да знаем за риболова на американския костур? Отговор дава статията „Хайде на бас!“ на известния спинингист, състезател и съдия по спортен риболов Станил Йотов в новия брой № 9 на сп. „Лов и риболов“, което вече е на пазара. В списанието можете да разгледате и снимки на басове, уловени в български водоеми.

РЕКЛАМА

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

Scroll to Top
ЛОГО - СЛРБ