ЛОГО - СЛРБ
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България"

БФРС – риболов на лед – Драматична победа за „Мосела”

Отборът на „Мосела” ста­на победител в първия кръг от републиканското първен­ство по риболов на лед, а ветеранът Георги Илиев от „Биг Фиш” спечели индиви­дуалната надпревара. Тур­нирът, с който се откри със­тезателния сезон на БФРС за тази година, се проведе на язовир „Малък Беглик”.

Шестте отбора се съ­браха на леда на родоп­ския язовир още в петък, за официална тренировка, на която стана стана ясно, че предстои трудно състе­зание с улов на средни и дребни костури и бабушки. Имаше и късания от щуки, които много се развъдиха в „Малък Беглик” през по­следните години.

При откриването на тур­нира в събота състезатели­те почетоха с минута мъл­чание паметта на Йордан Софков – дългогодишен водач на подледните рибо­ловци у нас и председател на секцията към БФРС, по­чинал през миналата есен. Именно риболовците от неговия тим „Мосела” огла­виха класирането след края на първия манш с 10 точки и секторна победа на Геор­ги Първанов. Те се оказаха добре подготвени с отборна тактика, включваща проби­ването на достатъчен брой дупки, които обикаляха енергично.

Във втория манш в неделя масирана атака към челото предприеха шампионите от „Майсторски риболов”. Те обаче сериозно изоставаха и не успяха да стопят аван­са на „Мосела“, като само една точка не им достигна за това. Разликите между отделните състезатели в секторите бяха съвсем мал­ки, понякога класирането се решаваше с разлика под 10 грама, което всъщност е една малка рибка.

И така, крайната победа грабна тимът на „Мосела”, макар че неговите състе­затели бяха хванали най- малко риба, но имаха и най-малко наказателни точки. Решаваща за успеха им се оказа секторната победа на Славчо Лазаров. Втори, с най-много улов от всички състави, но с точка по-на­зад, стана „Майсторски ри­болов”, а третото място е за добре подготвените състе­затели от „Риболовен свят”. Отборът на „Мосела” обяви, че посвещава победата на покойния Йордан Софков.

В индивидуалното класи­ране трима души завърши­ха с по 3 наказателни точки, а челната тройка се оформи съобразно теглото на улова им. Като победител в турни­ра завърши Георги Илиев от „Биг Фиш” с общ улов от два­та дни 2,572 кг. Втори с 200 грама по-малко риба стана Георги Първанов от „Мосе­ла”, а трети е съотборникът му Славчо Лазаров.

Не липсваха и куриозни моменти в състезанието. В първия манш Станислав Кузов от „Гоу Фиш” закачи щука с тегло около 2 кг и даже успя някак да я измо­ри и да я вдигне до дупката, въпреки че ловеше с влакно 0,07 мм. Оказа се обаче, че си е забравил канджата и щуката все пак скъса линия­та му. И на много други със­тезатели се наложи да усе­тят силата на този хищник, който най-безцеремонно къ­саше линиите и не даваше никакъв шанс за друг изход от подобна битка. А всяка такава щука гарантираше секторна победа.

Състезанието премина при отлична организация и без каквито и да е проблеми за съдийския състав.

Класиране I кръг

1. „Мосела“ – 25 н.т.

2. Майст. риболов“ – 26 н.т.

3. „Риболовен свят“ – 27 н.т.

4. „Биг фиш“ – 28 н.т.

5. „Гоу фиш“ – 31 н.т.

6. „Фиш мастерс“ – 31 н.т.

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ