ЛОГО - СЛРБ
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България"

Риболовци искат да ловуват нощем, за да пазят водоемите

Риболовци от Пазарджишко искат да се разреши нощният риболов на още 4 язовира – „Батак”, „Голям Беглик”, „Малък Беглик” и „Доспат”. Това пише в писмо до шефа на местната дирекция на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури Стоян Любомиров.
„Считаме, че разрешаването на нощния риболов, освен възможност за по-пълноценно практикуване на хобито за хиляди риболовци, ще има ефект на изключителна превенция срещу поставянето на мрежи и ще спомогне за опазването на видовото разнообразие в съответните язовири”, се посочва в текста, подписан от председателите на ловно-рибарските сдружения в Пазарджик, Велинград, Батак, Септември и Пещера.
С промените на Закона за рибарство и аквакултури в края на миналата година ни се даде възможност да практикуваме любимото си хоби и през тъмната част на денонощието във водоеми, които се определят ежегодно със заповед на министъра на земеделието, храните и горите по предложение на изпълнителния директор на ИАРА, припомнят още инициаторите, които се надяват четирите водоема да бъдат включени в списъка на разрешените. Пазарджишките риболовци имат изпробвана практика в тази насока, която е дала добри резултати на водоема край с. Звъничево, който се стопанисва и зарибява от ЛРС-Пазарджик. От няколко години се практикува нощният риболов и няма констатирани бракониерски набези. Местните рибари имат предложение през тъмната част от денонощието да се забрани риболовът с лодки.
Източник: в. Монитор

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ