ЛОГО - СЛРБ
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България"

Актуална информация от родните водоеми

ЯЗОВИР „ОГОСТА“

Рибарските лодки в язовира видимо се увеличиха напосле­дък. Избират се по-спокойни и меки дни в търсене на бяла риба. Сега най-актуални са силиконовите примамки, като хищникът се търси в по-плитки участъци, където се застоява заради предстоящ размножителен процес. Предупреждава­ме да се внимава с мерните норми, понеже екипи на ИАРА извършват проверки по суша и вода. Нивото продължава да е много ниско.

ЯЗОВИР „БЕБРЕШ“

Старопланинският язовир, макар и изтънял значително, вече примамва нетърпеливи рибари от Ботегвград и реги­она. Вниманието изцяло е насочено към приустиевата му част, където по това време излиза риба. Поне има здрав път до там и може да се достигне независимо от времето. Лови се основно на плувка, като рибите са костури, ба­бушки, уклеи. Обаждат се и неголеми кефалчета. Но да припомним, този язовир е много труден, рибата ден кълве, два я няма. Понякога е активна сутрин, а в други дни се раздвижва чак в следобедните часове.

ЯЗОВИР „ЯСТРЕБИНО“

И този язовир спадна драстично през есента и зимата и засега не се вижда как би могъл да се напълни при мижа­вите валежи в региона. Вече го наобикалят рибари и има вести за хващани бели риби – с въдици от брега (на жива рибка) или от лодки (на спининг). В улова преобладават хищници около килограм, по-едрите са рядкост. Всеки мо­мент се очаква да избие уклей по ръкавите – този риболов е традиционен още от най-ранна пролет.

РЕКА СТРУМА

Кюстендилски риболовци се похвалиха, че са открили сезона на мренския риболов по Струма. В първите дни от март са замятали въдици в отсечката между Ръждавица и Копиловци и са излъгали по някоя неголяма мряна, на бели червеи. Тази риба обикновено се раздвижва към края на март, но заради мекото време очевидно е подранила и може да се очакват приятни изненади. Иначе надолу по течението ловят прилични скобари, като отзивите са доста разнопосочни.

РЕКА МАРИЦА

Обезрибяването на реката в Пазарджишко и Пловдив­ско, заради промишлената авария, е факт. Там сега почти не става риболов. Пловдивчани хващат само епизодични скобари по баражите надолу по течението и изобщо не са във възторг от картината. Едва в долното течение, след Симеоновград се получава по-приличен риболов, но там пък преобладават морунаши. По притоците на Марица, които продължават да са маловодни, няма нищо интерес­но.

СТАРА РЕКА

Известната сред великотърновските рибари като Стара речка е много популярна дестинация през цялата зима и продължава да се посещава, особено на фона на недотам силните излети по Янтра. Ловят се основно кефали, като излизат и доста солидни парчета с утвърдената тактика на хранене с бели червеи и залагане от тях за стръв.

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ