НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България"

Руснаците ценят качествата на черния и белия палтус

руснаци палтус

Общо 132 тона палтус от няколко различни вида са предоставени на рибопрера­ботвателните предприятия в Сахалинска област за първото тримесечие. Руските риболов­ни кораби залагат мрежи за ценните риби основно в райо­на на Курилските острови.

Палтусите не са сред прио­ритетите на риболовния флот, но се котират високо на руския пазар и рибарите се възполз­ват в пълна степен от предос­тавените им квоти за улов. За тази година е предвиден общ улов от 210 тона.

С най-стабилна популация е черният палтус и логично той попада най-често в рибар­ските мрежи. От него са улове­ни 84 тона от общия улов (132 тона) от началото на годината.

За рибарите няма разлики в подхода на улова, но биолози­те изтъкват някои съществени различия по отношение съста­ва на месото. Например, при черния палтус се отбелязват 16% мазнини и 13% протеини, докато при белия палтус ме­сото е по-постно – с едва 3% мазнини и 20% протеини. Об­щото при всички видове е, че месото е бяло, крехко, с бога­то съдържание на витамините A, E, D, B, а също и на магне­зий, селен, фосфор, калий, калций, желязо.

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ