НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България"

Актуална риболовна информация от родните водоеми

актуална

ЯЗОВИР „ПЯСЪЧНИК“

Първи шарани за новия сезон се хванаха на „Пясъка“ още в деня на откриването. Но това си бяха инцидентни случаи. Като цяло рибата беше доста пестелива в изявите си, включително и каракудата, която мнозина преследваха упорито и коментираха силните излети там преди влизане в сила на забраната. Сега картината се оказа не толкова привлекателна, даже имаше и откровени разочарования.

ЯЗОВИР „ЖРЕБЧЕВО“

И на „Жребеца“ рибарското присъствие беше впечат­ляващо, а биваците се сформираха още преди уикенда. Припомняме, че търсачи на щука и бяла риба има отдав­на. Най-упоритите фидеристи хващаха по някоя платика и морунаш, а повечето от шаранджиите си останаха само с чакането. Влезлите с лодки се насочиха към хищниците. Извадиха се бели риби и неголеми сомчета, но всеобщо е убеждението, че силните дни на язовира тепърва пред­стоят.

ЯЗОВИР „ДОСПАТ“

Изненадващо силен риболов на пъстърва са направили група софийски рибари за тридневен престой на язови­ра. Хващали са американки и на тролинг, но са работели добре и с бреговите въдици. Даже най-голямата риба – 2-килограмова пъстърва – е уловена с въдица на плувка и паста за стръв. Любопитно е да се отбележи, че на вобле­рите са налитали и едри костури при обход в близост до брега, но са връщани обратно във водата, заради все още действащата забрана за пролетно-лятно размножаващите се риби на високия родопски язовир. По бреговете вече има множество обособени биваци.

РЕКА ДУНАВ

Карагьозът, за който писахме в миналия брой, продъл­жава да пали страстите в рибарските среди по поречие­то на голямата река. Пасажите са все така мобилни и си трябва късмет, за да се напипат. Мнозина си тръгват раз­очаровани, но има и щастливци с доста интензивен рибо­лов. От началото на юни вече може да се лови всякаква риба, а първите отзиви са за хванати прилични морунаши – на фидер.

РЕКА МАРИЦА

С 4-килограмова щука се похвали тези дни пловдивски спинингист. Хванал я е на бента при с. Маноле. В района на Пловдив също се опитват да тестват на спининг хищ­ниците, но без особен успех. Там от мирните риби най-ве­роятно е да се лови мряна. Чува се за хващани каракуди надолу по течението.

РЕКА ИСКЪР

Каракуда, бабушка, морунаш – това са обичайните риби, с които откриха сезона по обособените бентове на реката в Искърското дефиле. В долното течение, където обста­новката е доста по-различна, реката е голяма и засега няма индикации за силен риболов.

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ