НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България"

Рестрикциите в риболова на яз. „Пчелина” предизвикаха недоволство и протестна подписка

протест пчелина

Заповед на земеделския министър Десислава Танева, с която се налагат ограничения в любителския риболов на язовир „Пчелина”, предизвика недоволство сред населението на община Ковачевци. Организирана е подписка срещу това решение и кампанията продължава, cъoбщи кмeтът нa oбщинaтa Вacил Cтaнимирoв.

Язовирът, известен и с името „Лобош”, се прочу в рибарските среди като първия с въведен режим „хвани-пусни“ за всички видове риба.

Мотивите на протестиращите жителите от околните селища са, че с наложените ограничения в риболова се вреди на развитието на туризма в общината. Язовирът се е посещавал от стотици риболовци, идващи от цяла Западна България. Това е предпочитано място и за семейни почивки през лятото. При сегашните обстоятелства обаче, неминуемо ще се стигне до отлив на хора, желаещи да практикуват любителски риболов. Според ковачевчани, спуснатото решение е икономически нецелесъобразно и няма основателна причина за него.

Язовир Пчелина (Лобош) е пред екокатастрофа!

Припомняме, че част от рибата в язовира беше изтровена от вливащи се замърсени води чрез река Струма, която го пълни през тази пролет. Екологичната катастрофа от миналата година е основната причина за подетата инициатива от активисти от ЦРОО-Перник да внесат предложение за въвеждане на режим „хвани-пусни” при любителски риболов на „Пчелина”. То бе прието, а същевременно в заповедта на министър Танева са вписани и някои изцяло забранени зони за риболов там и този режим е за срок от две години (2020-2021).

В споменатата заповед на земеделския министър се регламентират и актуализират някои забрани за любителски риболов предимно по планински пъстървови реки, както и участъци от тях, влизащи в защитени територии. Язовир „Пчелина“ попадна там по стечение на обстоятелствата и с цел да се възстанови рибната популация.

Язовир „Пчелина“ в режим „хвани-пусни“

Оказва се обаче, че загрижените за екосистемата риболовци и местните жители са на различни мнения и всеки защитава своите позиции, което впрочем е и напълно разбираемо. Какви ще са последствията от подетата вълна от недоволство в региона предстои да видим.

Младен Добрев

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ