ЛОГО - СЛРБ
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България"

Розоварна трови река и язовир в Пловдивско

розоварна

Фабрика за преработка на рози до пловдивското село Старосел повече от две денонощия е изхвърляла отпадни води в малка река, която пък се влива в река Пясъчник и от там в едноименния язовир. Обектът е съвсем нов и все още няма официално разрешително за пускане в производствен про­цес. Замърсяването е станало по време на изпитателната работа.

Експерти от Басейнова дирекция и РИСВ-Пловдив са се отзовали на сигналите за намерени мъртви риби и са извършили щателни проверки, след които са установили, че в реката са попаднали отпадъчни води. Така се отнема кислорода и рибите измират от задушаване.

Активисти от сдружение „Олимпик 2002“ алармираха, че има поражения и в самия язовир „Пясъчник“, където са измрели част от новоизлюпените бели рибки. Хората редовно зарибяват този язовир и са в правото си да протестират срещу такива посегателства срещу природата. Даже припом­нят, че розоварни са тровели риба и други години, заради изпуснати от­падъчни води.

***

Сигнал за умряла риба са проверили в старото корито на река Янтра, край великотърновското село Драганово. Екоекспертите са установили, че околните насаждения са третирани с препарати и това е причина във во­дата да попаднат органични замърсители.

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ