ЛОГО - СЛРБ
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България"

Сезонът стартира на 1 юни – Наслука на риболовците!

сезон старт

Обявената според изискванията на закона 45-дневна забрана, заради размножителен период на рибите, приключи. От 1 юни се открива сезонът по водоемите в равнинната част на страната до 500 м надморска височина. Все още в забранителен режим остават водоемите в диапазона от 500 до 1500 м надморска височина. Откриването за тях ще е на 16 юни.

сезон старт

С въведения стъпаловиден график на забрана и различните дати за отпадане на ограниченията (включително и за някои хищни риби) официалното откриване леко се разми, но все пак за риболовците си остава като празник 1 юни. На тази дата се наблюдава най-масирано присъствие по водоемите, включително и обособяване на множество палаткови биваци. Е, във времето на все още върлуващата пандемия може и да не се стигне до такива „панаири“. Още повече, че самата дата на откриването е в началото на седмицата. И като за капак ни връхлетяха типичните поройни дъждове и гръмотевични бури.

При всички тези обстоятелства и предвид масираното „бомбардиране“ с всякакви знайни и незнайни захранки, рибите едва ли ще са толкова предразположени. Вероятно ще показват капризи, ще има и разочаровани още на старта, но това е неизбежно. Така е било всяка година.

сезон старт

сезСега най-важното е, че сезонът е открит, а що са дни напред през лятото – са на разположение. Времето ще се кротне, ще има и силни дни, нищо че повечето ни язовири са с много ограничени рибни ресурси и няма кой знае какво да предложат. Рибите за масова консумация са ясни: каракуди, платики, бабушки, уклеи. От хищниците: костури. Това поне за бреговата „артилерия“. Тролингистите ще търсят срещи с елитни хищници като сомове, щуки, бели риби. Шаранджиите също ще са на линия, а за тях по свободните водоеми цел номер едно е да спасят капото. Успеят ли, значи ще са доволни.

И така, наслука на риболовците! Да бъдат етични и отговорни! Да се наслаждават на природата и ако вземат риба завкъщи, да е с мярка!

След залавянето на бандитите от  „Мандра“ директорът на ИАРА каза: Ще спечелим тази война!

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ