ЛОГО - СЛРБ
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България"

Критично празни водоеми в Източна България

Три от най-големите водоеми в Източна България са в критично състояние. Това са „Тича”, „Камчия” и „Ястребино”. За очертаващата се водна криза алармира пред медиите министърът на околната среда и водите Емил Димитров.

Язовир „Тича” снабдява с вода Шумен, Търговище и Велики Преслав. При пълен капа­цитет поема над 300 милиона кубика, а сега в него има едва 148 милиона. Властите успо­кояват, че дори и при засушаване, вода ще има за следващите две години. По-тревожно е положението с язовир „Камчия”, който захранва с вода двата ни големи черноморски града Варна и Бургас. При все по-намаляващото му ниво водоподаването към тях е редуцирано и под строг контрол. Там е наложително да се търсят и алтернативни източници. Нивото на язовир „Ястребино”, който захранва град Антоново, също е критично. При обем от 62 милиона кубика, в него има малко над 16 милиона. Анализите показват, че ако продължи потреблението с такова темпо и няма сериозни валежи (водата се ползва и за поливни нужди), през октомври язовирът ще падне под полезния си обем.

Язовирите „Тича” и „Ястребино” са сред най-популярните риболовни дестинации на се­вероизток. Но рибарите също са притеснени от маловодието и споделят, че слуката в та­кива условия е доста епизодична. При трайното отдръпване на водата рибата се оттегля в дълбоки участъци и не кълве.

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ