ЛОГО - СЛРБ
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България"

Съставят акт на фирма заради източването на язовир “Дибич”

Язовир "Дибич"
Язовирът край шуменското село Дибич е източен заради предстоящи ремонтни дейности, а голяма част от рибата е измряла.

„Дибич“ е в списъка на язовирните стени и съоръженията към тях, на които трябва да се извърши основен ремонт или реконструкция по решение на правителството от 13 юли 2018 г. Собственик на язовира е Държавното предприятие „Управление и стопанисване на язовири“, а ремонтът е възложен от „Държавна консолидационна компания“ ЕАД, като за изпълнител е избран „Монтажи“ ЕАД. Инвестиционното предложение  на фирмата е с цел да се извършват ремонтно-възстановителни работи на язовирна стена „Дибич“ и прилежащите към нея съоръжения: преливник, бързоток, енергогасител; входна, изходна шахта, основен изпускател; корона, сух, мокър откос; почистване коритото на реката след язовирната стена; изграждане на контролно-измервателна система и прилежащи съпътстващи дейности.

По думите на риболовците от района, е  имало уговорка да се изчака с източването, докато доброволци изгребат и преместят рибата в друг водоем, но изпускателният кран е отворен преждевременно и водата е изтекла буквално за една нощ.  При последвалата проверка на място, служителите на  Басейнова дирекция „Черноморски район“ (БДЧР) – Варна са установили, че нивото на водата е на кота „мъртъв обем“ от шахтата, че язовирът не е напълно празен и че продължава изпускането му през основния изпускател. За извършеното изпускане без предварително уведомяване на компетентните органи, на изпълнителя ще бъде съставен акт по Закона за водите.

Проверяват причините за умряла риба край Димитровград

Изпълнителният директор на ИАРА доц. д-р Галин Николов е известен за случилото се и е изненадан, след като са били готови да съдействат за преместване на рибата. Имало е договорка с активисти от две риболовни сдружения, които се наели да спасят рибата. Фирмата, която извършва ремонта, е прибързала с източването и ще си понесе последствията. Водата е била внезапно източена и то буквално за една нощ. Г-н Николов уточни, че според Закона за рибарството и аквакултурите се предвижда глоба от 5 хиляди до 10 хиляди лева за такива неправомерни действия. Съсипан е къртовски труд от две летни зарибявания и последващ контрол на язовира.

Умряла риба вследстие на източването
Умряла риба вследстие на източването

Все пак, благодарение на усилията на спешно отзовали се риболовци, част от рибата е спасена – събрана в бидони и извозена до Шуменския язовир. Имало е и хора, които са се възползвали от ситуацията и са пълнели чували с риба, газейки из тинята. Даже се стигна до любопитен инцидент: човек е затънал в тинята и се е наложило да викат спасителен екип, за да го извадят. В крайна сметка всичко е завършило благополучно и клетникът е спасен.

Местната общественост е възмутена и от друго. В условията на нарастваща водна криза да се изпусне водата от язовира едва ли е най-разумното решение, въпреки предстоящите ремонтни дейности. Припомняме, че Шумен е застрашен от недостиг на вода, заради драстично спадналото ниво на основния водоизточник в региона – язовир „Тича“.

Младен Добрев

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ И ВЪВ FACEBOOK !

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ