ЛОГО - СЛРБ
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България"

Актуална риболовна информация от родните водоеми към 18 януари

актуална информация водоеми

Да говорим за възможности за риболов при тази екс­тремна обстановка в страната през миналата седмица не е съвсем уместно. Рискуваме да подведем читателите с фалшива информация. За дни наред реките бяха непри­стъпни и по-скоро страховити с бучащата мътна вода. Струма и Места нанесоха значителни щети на пътната ин­фраструктура. Велека и Ропотамо предизвикаха навод­нения. Язовирите също се размътиха и вдигнаха ниво от вливащите се отвсякъде водни маси. Всичко това роди някои любопитни новини, за които ще стане дума.

РЕКИТЕ НОСЯТ КУПИЩА БОКЛУЦИ

На какви ли не кадри станахме свидетели в социалните мрежи тези дни. Високото речно ниво отнесе трупаните по бреговете всякакви битови отпадъци. Пластмасовите бутилки сякаш бяха най-многобройни, но и всевъзможни опаковки от бита, строителни отпадъци, вехтории се носеха от течението и където намерят някакво препятствие се струпват с купища.

С южните реки изпратихме боклуците при съседите, да се оправят там с нашата ниска култура. Те са се напатили от „подаръците“, които идват от нашите земи при всяко речно пълноводие и имат право да ни се сърдят и да налагат огра­ничения за достъпа на българи по техните водоеми. Пазят си хората природата, а ние не сме научени на това. Става дума предимно за Гърция, накъдето продължават пътя си Струма, Места, Доспатска, както и други по-малки реки.

Някои ВЕЦ-ове, с които преградиха реките ни, включително и тези в Северна България, сега се превърнаха в истински плаващи сметища. Персоналът няма нужната техника и се чуди как да почисти завирената част от пластмасовата ин­вазия, сервирана от необичайно голямото речно пълноводие тези дни. Който успее да почисти струпаните боклуци – до­бре, но и голяма част от тях ще влязат в Дунав, а от там и в морето. Сякаш за да не изоставаме от световната тенденция, където вече са образувани цели плаващи острови от отпадъ­ци, носени от теченията из Световния океан.

ЯЗОВИРИТЕ СЪЩО СА ПОТЪРПЕВШИ

По неволя и те стават гостоприемни за носените от реките боклуци. Потъващите се скриват на дъното, а плаващите се трупат по бреговете и често си променят местоположението, според посоката на духащия вятър. По държавните язовири май няма кой да се заеме с почистване. Епизодични акции правят ентусиазирани риболовци, но това вероятно ще стане напролет.

Сега просто наблюдаваме жалката картина и се дивим на простотията българска. Превърнахме водоемите в сметища, сякаш няма къде да изхвърлим боклука си. Защо се гаврим с прекрасната ни природа по този жесток начин! Нима това заслужава…

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ