НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България"

Язовир „Пасарел”: Кой забранява риболова

пасарел

Един красив водоем гали окото на преминаващите с автомобил през Панчаревския пролом в посока язовир „Искър“ и Самоков. Става дума за язовир „Пасарел“, сгушен в гънките между Лозенската планина и Плана, в землището на с. Долни Пасарел. С водна площ от 300 дка язовирът току опира от лявата страна на Самоковското шосе и продължава така около 2 км до изтънялата му опашна част, където е изграден ВЕЦ-„Пасарел“. Това е част от каскада „Искър“, създадена като питеен, напоителен и енергиен източник за София. Изграден е във връзка с акумулиране и изравняване на водните количества на река Искър от стената на язовира „Искър“ до ВЕЦ-„Пасарел“. От третата турбина на ВЕЦ-а има аварийна връзка с Пречиствателна станция „Панчарево”. Водите на язовира се използват за силодобиване от по-ниско разположената ВЕЦ-„Кокаляне“.

Врачанският яз. „Дъбника“ вече е със статут за любителски риболов

Да се вгледаме в този обект ни подсеща актуализирания списък за статута на водоемите у нас, публикуван наскоро в Държавен вестник. Та там язовир „Кокаляне“, както също го наричат, попада в графата „язовири с основно предназначение за питейно-битово водоснабдяване, където любителският риболов е разрешен извън санитарно-охранителната зона“. Това означава, че на въпросния язовир трябва да има зона, свободна за риболов. Но такава на практика няма. Охранява се от полицейски екипи и рибар до водата не може да припари.

Потърсихме за коментар Росен Николов, началник отдел „Рибарство и контрол – Западна България“ в Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури. Той беше любезен да сподели:

 „За мен риболовът на язовира не е забранен, щом влиза в споменатия списък и е със статут за любителски риболов. Затова и моите екипи не биха изгонили рибарите, няма на какво основание. Изисквал съм конкретна заповед от съответните охранителни служби, на базата на която да се спира достъпа на рибари, но не съм получавал такава. Очевидно има някакво разминаване по въпроса в институциите…“

пасарел

 Както се казва известната наша поговорка „Царят дава, пъдарят не дава“. Нека институциите се изяснят кой крив, кой прав, но да няма разминаване между документи, публикувани в Държавен вестник, и реалността.

 Да уточним, че ВЕЦ-„Пасарел“ отдавна не е държавна собственост. Преди повече от 10 години двете централи („Пасарел“ и „Кокаляне“) бяха закупени от дружеството „Сентрал Хидроелектрик дьо Булгари” ЕООД. От своя страна това българско дружество е собственост на френския енергиен гигант EDF Group (Electricite de France). През 2018 година Akuo Energy, водещ френски независим производител на възобновяема енергия, финализира придобиването на портфолио от четири активни водноелектрически централи в България: ВЕЦ-„Кокаляне“ с мощност 22 MW, ВЕЦ-„Пасарел“ (30 MW), ВЕЦ- „Яхиново“  и ВЕЦ-„Джерман“.

Младен ДОБРЕВ

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ