ЛОГО - СЛРБ
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България"

Актуална риболовна информация от родните водоеми към 9 февруари

актуално 9 февруари

Някак много бързо януарската зима премина във фе­вруарска пролет с необичайно високи температури и то за почти цяла седмица. Е, да не бързаме да се сбо­гуваме със зимата, все пак Малък Сечко няма как да не покаже нрава си. Но рибарите не пропуснаха да проб­ват късмета си в поредицата меки дни от началото на месеца. Ето някои отзиви до 9 февруари.

ЯЗОВИР „ИВАЙЛОВГРАД“

С първи хванати за годината бели риби се похвалиха хасков­ски риболовци, влезли с лодка в язовира и заложили на джигов риболов със силиконови примамки. Уточняваме, това е станало преди големите дъждове и тоталното размътване. Хищниците били от стандартните по кило-кило и нещо, трофеи не е имало, но тепърва този риболов ще става все по-актуален. От брега също са замятали въдици, като в живарниците на хората от гру­пата са влезли морунаши, каракуди и бабушки. Фидерният рибо­лов се е оказал най-успешен. Това е станало в околностите на село Малки Воден.

ЯЗОВИР „ЖРЕБЧЕВО“

Към 9 февруари от „Жребеца“ има положителни вести, след като дълго време там положението откъм риболов беше катастрофално. Първо, нивото се е вдигнало осезателно и продължава да се покачва. Оптимистите твърдят, че ако продължи с това темпо язовирът ще се напълни. Белите риби напомниха за себе си и влезлите с лодки вадят по някой хищник, макар че е рано да се говори за трайно раздвижване. Има и лоши новини от там: местни брако­ниери продължават да търмъчат в плитката приустиева част и с тях май няма кой да се справи. Такава картина се наблюдава всяка зима.

РЕКА МАРИЦА

Пълноводна и размътена се задържа Марица, което до извест­на степен затрудни рибарите. Все пак пловдивчани не пропускат да дръпнат по някой солиден скобар по обособените места. Най- популярната дестинация за тях е Циганския бараж, където вина­ги има рибарско присъствие. Трохата си остава топпримамка за тези риби. Интересно е да се отбележи, че щукарите също регис­трират епизодични успехи по реката. За хищника живите рибки си остават неустоимо предизвикателство. По Мръсния канал ло­вят кефали от средна ръка – на бял червей, но там риболовът е труден, понеже рибите са плашливи.

РЕКА ИСКЪР

Доста силен риболов тръгна след оттичането на реката при първата голяма валежна вълна, вследствие на която затрупа­ха с боклуци бентовете на изградените в дефилето ВЕЦ-ове. Имаше данни за улов на солидни скобари и кефали при Ро­ман, Кунино, Карлуково, Реселец. Последва второ пълноводие и отново трудности в риболова. След бавното оттичане обаче нещата придобиват по-приемлив вид. Дори и при високо ниво става някакъв риболов в средното и долното течение.

РЕКА ОГОСТА

Първи за сезона пъстърви извадиха от реката в района на град Монтана. Още с откриването на сезона на балканката там се съ­браха доста ентусиазирани риболовци от града и по-отдалечени места, за да се включат в шоуто. В този участък реката е в режим „хвани-пусни“, което следва да се знае, понеже инспектори от ИАРА извършват системен контрол.

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ