140 години организирано ловно движение
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

Актуална риболовна информация от родните водоеми към 16 март

информация към 16 март

ЧЕРНОМОРИЕТО

За приятен улов на попчета в някои спокойни и слънчеви фе­вруарски дни вече съобщихме. Наскоро упорити морски риболо­вци от Варна се похвалиха и с друго сефте: първи хванати за годината заргани – на пилкер. Това е станало на Първа буна при разузнавателен обход в следобедните часове. Нетипично рано е да се появят още през март, но както се казва „който търси – намира“.

ЯЗОВИР „ИВАЙЛОВГРАД“

Един сом към 30 кг, хванат навръх осми март и още няколко в диапазона от 2-3 до 5-6 кг – това е в актива на тролингистите за първите десетина дни от март. Бяла риба почти няма. При доста хладна вода от 7-8 градуса рибата все още не е активна и очевидно се бави, на фона на картината от минали години по това време. Нивото се задържа ниско. В разлятата опашна част е прекалено плитко и засега няма риба. Затова лодките наблягат на тегели в каньона, а първите тестове на шаранджии при Малки Воден са се оказали неуспешни.

ЯЗОВИР „АЛ. СТАМБОЛИЙСКИ“

Към 16 март уклеят вече е на разположение. Дългоочакваният предвестник на пролетта показа ранно пробуждане, после заради застудява­нето се отдръпна, а от седмица вече е постоянно на линия. Най- много рибари се събират на Крапеца и ловят в серийно темпо, като по-силните периоди са в следобедните часове. Рибките са от средна големина, тип „трапезни“. Засега други риби няма, но е въпрос на дни да се раздвижат бабушки и каракуди. През отми­налия уикенд тролингисти закриха сезона на бялата риба, но без значими резултати.

ЯЗОВИР „ОГНЯНОВО“

Няколко солидни кефала между половинка и кило са отчели в актива си софийски риболовци, замятали на плувка в един доста хладен мартенски ден с минусови сутрешни температури. Стре­ляли са малки дози бели червеи, като на куките закачали „марте­ница“ – бял и оцветен в червено червей. Добавили са и няколко неголеми костура. Мирните риби все още не са активни, понеже водата е много студена, а вече идват хора заради тях.

От 15 март влезе в сила пролетната забрана за бялата риба

РЕКА ОГОСТА

Навлезлият дунавски морунаш в долното течение продължава да пали страстите и да привлича мераклии, но да предупредим, че рибите са много мобилни и често менят позициите си. Заради това успехи и неудачи в риболова вървят ръка за ръка. Към 16 март в района на гр. Монтана, където реката е типично пъстървова, също има постоянно рибарско присъствие и става добър риболов. Припом­няме, че в този участък реката е в режим „хвани-пусни“, а контро­лът е засилен.

РЕКА МЕСТА

Вече в обичайното си русло се вмести реката след голямото пълноводие и оня потоп през февруари, когато дори излезе от коритото си и направи куп бели по близките селища. На места обликът й се промени, някои вирове се изместиха, отвориха се нови риболовни места. В тази обстановка местните рибари продължават да наблягат на скобарите, които се очертават като основен улов. Кефали се хващат само инцидентно. Очаква се всеки момент да тръгне и мряната.

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

Реклама

ЛОГО - СЛРБ