НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

Актуална риболовна информация от родните водоеми към 9 март

актуално 9 март

ЯЗОВИР „ПЯСЪЧНИК“

Рибарските биваци по най-посещаваните брегове на язовира към 9 март вече се оформиха и така ще е до влизане в сила на пролетната забрана. Хванаха се вече и първите каракуди и бабушки – на плувка и фидер, но откъм такъв риболов нещата все още са скромни. Тепърва ще се очаква по-голяма офанзива от страна на рибите. С лодки влизат за хищници – бели риби и костури и с тях често се получава приятна занимавка.

ЯЗОВИР „КЪРДЖАЛИ“

Уклеи и бабушки от стандартната големина – това са рибите, които вече са обект на по-интензивен риболов по култовия ро­допски язовир. Там пролетните рибарски празници сякаш вече започнаха и това личи по масираното присъствие на хора в по­чивните дни по обичайните дестинации. По традиция най-голям интерес има към залива Енчец. Масово се лови на плувка, осо­бено при спокойно и слънчево време, когато и резултатите са по-добри.

От сп. „Лов и риболов“: Черното бодливо сомче – нов нашественик в нашите води

ЯЗОВИР „ЯСТРЕБИНО“

Едрите каракуди, които избиха необичайно рано по двата ръкава на язовира (Камбуровски и Трескавишки), към 9 март отново са на линия. Имаше отдръпване при поредното застудяване, което е преодоляно и рибите пак се активизираха. Ловят ги с фидерни въдици – на торни и бели червеи. Макар че леко вдигна ниво, водата все още е далеч надолу от максимума и според рибари от „постоянното присъствие“ няма изгледи язовирът да се напълни.

БАЛАСТРИЕРА ЧЕЛОПЕЧЕНЕ

Изобилие от дребен уклей се наблюдава по обособения ръкав на голямата баластриера, успоредно и в близост до Лесновска река. Рибките са активни предимно по обяд и в следобедните часове, но понеже са дребни не всеки се занимава тях. С пове­че упорство към дъното излиза и по някоя бабушка, но рибата все още не се е отърсила от зимния режим. В дълбоката открита вода все още няма признаци на живот.

РЕКА СТРУМА

Силните изяви на скобара продължават и вести за добър улов идват от различни дестинации – от Невестино, Бобошево, Бла­гоевград, Симитли. Рибите все още са групирани в определени места, но всеки момент ще се пръснат. Като новост може да се отбележи, че върнаха сланината сред надеждните примамки, макар това да стана към края на зимата. Иначе трохата си остава номер едно като изкушение за струмския скобар.

РЕКА МАЛЪК ИСКЪР

От дълги години толкова скобар в Малък Искър не е имало, твърдят местни хора и очертават някои перспективни дестина­ции, които са били дашни през цялата зима: Калугерово, Своде, Средни рът. Това е в средното течение, а в най-долната част на реката при гр. Роман скобарите също са хит. Там често навлизат и от Искър, особено при размътване и прииждане на по-голяма­та река. Същевременно се споделя, че кефалът се е загубил, а в миналото е бил основната риба в реката почти по цялото й протежение.

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ