140 години организирано ловно движение
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

ИАРА в действие – Залагат мрежи по малки и големи язовири

иара в действие

Поредица от успешни акции на екипи от ИАРА бяха реализирани през последните десетина дни. Някои от язовирите, станали обект на бракониерски посегателства, са до болка познати, други не чак толкова. Да ви­дим какво са свършили инспекторите.

*Започваме с язовир „Мандра“ край Бур­гас и това едва ли ще е изненадващо. Там бракониерите вършеят денонощно, а за над­зорниците винаги се намира работа, щом тръгнат в акция. При поредната проверка в началото на март от водите на язовира са извадени 2500 м бракониерски мрежи, които са иззети. В тръстиките край брега е открита и лодката на бандитите. Уловената около 20 кг каракуда е върната обратно.

*По-рано бургаските надзорници са извър­шили друга проверка на язовир „Мандра и езеро Вая. Извършени са наблюдения и в крайна сметка са прибрани общо към 900 м мрежи, а в тях е имало 70 кг риба – сребрис­та каракуда. Мрежите са иззети, а рибата е дарена на Фондация „Милосърдни сърца“ – гр. Бургас.

*Инспектори от ИАРА-Варна дариха 6 кг карагьоз на Ваненския зоопарк. Рибата е из­зета от бракониер, заложил мрежи в морето край нос Галата без да разполага с необхо­димите документи.

Нов режим на риболова в Нацио­нален парк „Пирин“

*Язовир „Жребчево“ е бил обект на съв­местна проверка от инспектори от звената на ИАРА в Стара Загора и Сливен. Извър­шен е обход, включително и наблюдения в някои от най-апетитните за бракониери местности като „Паметника“, „Лавандулата“ и бреговете под с. Паничерево. В хода на проверките са иззети 11 заложени мрежи с обща дължина 600 м. Уловената в тях риба от видовете шаран, каракуда, платика, бяла риба е освободена и върната във водата.

*След получен сигнал от граждани, ин­спектори от отделите на ИАРА във Враца и Монтана са проверили язовир „Шишманов вал“. Иззети са 12 мрежи, а уловената риба (шаран и каракуда) е върната обратно. Със­тавени са два акта на нарушители.

*ИАРА ще продължава да извършва про­верки на водоемите в страната, за да опазва рибните ресурси и да следи за спазване пра­вилата в любителския риболов. Призовават се гражданите, забелязали нередности или бракониерски посегателства, да сигнализи­рат на тел. 112.

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

Реклама

ЛОГО - СЛРБ