140 години организирано ловно движение
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

Актуална риболовна информация от родните водоеми към 26 април

актуално 26 април

ЯЗОВИР „СОПОТ“

По традиция този язовир остава сред малкото разре­шени големи водоеми в периода на забраната, с изрично упоменати забранителни зони. Преобладаващо студеният месец април определено забави раздвижването на риби­те, а и достъпът към подгизналите брегове е затруднен. Засега биваци почти няма и рибите от „тежка категория“ (шарани и амури) все още не са на дневен ред. Първа за­нимавка за всички плувкаджии са платиките, а в плитчини­те вече залагат дънни въдици за каракуда.

ЯЗОВИР „БАТАК“

Родопският язовир е почти целогодишно посещаван и винаги има какво да предложи на своите фенове. Към 26 април за­нимавка става най-вече с костури и бабушки – основно с риболов на плувка и бели червеи за стръв. Рибите вече се ориентират към така наречените втичала (вливащи се планински потоци), където обичайно става най-силен про­летен риболов. Уточняваме, че там забраната ще влезе в сила от 1 май.

Възможности за риболов през забраната (списък на водоемите)

ЯЗОВИР „СУШИЦА“

Разположен в полите на най-южните родопски склонове между асеновградските села Долнослав и Тополово, язо­вирът е с много чиста вода и привлекателна околна приро­да. Има стабилна популация от морунаш, с който основно се занимават плувкаджиите. В добавка и за разнообразие: кефал, бабушка, костур, уклей. Все пак шаранът си остава най-търсен, водоемът се зарибява редовно и държи доста риба. Платен е, но има много посетители, особено в по­чивните дни.

БАЛАСТРИЕРА ДУПКИТЕ

Голям удар направи бургаски рибар с хванатия наскоро 20-килограмов шаран на тази баластриера, пред учуде­ните погледи от още неколцина рибари от близкия квар­тал „Меден рудник“. Водоемът е единственият свободен обект, попаднал в разрешителния списък през времето на забраната в Бургаска област. Там хващат по някоя и друга каракуда, но такъв шаран не помнят да е ваден със спорт­на въдица от много време.

РЕКА ЯНТРА

В типично градската обстановка в Габрово, където има разрешен участък от реката, чудеса в улова не може да се очакват. Към 26 април се хващат основно кефали с класически риболов на плувка и обичайните за сезона примамки. Сега обаче реката е пълноводна и това я прави доста трудна за рибо­лов, но все пак ентусиасти не липсват.

РЕКА ВЪЧА

Макар и с наложен режим „хвани-пусни“ в долното си течение, една от най-атрактивните ни пъстървови реки си има своите верни фенове. Най-подходящи места има и като че ли най-много хора наобикалят землищата на села­та Йоаким Груево и Кадиево. Ловят се пъстърви и от двата вида – балканки и американки и то с всякакви размери. Работи се и по двата основни метода: на спининг и с жива стръв.

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

Реклама

ЛОГО - СЛРБ