140 години организирано ловно движение
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

След поредица от публикации – Опасен ли е язовир„Огняново“?

опасен огняново

При това изобилие от вода язовир „Огняново“ се държи принудително с доста намален обем. Защо ли, питат се рибарите, които зачестиха да го наобикалят със затоплянето на времето.

Скорошен репортаж, излъчен по бТВ, даде някои обяснения. Според експер­ти от държавния Технически надзор, не е съвсем ясно какво е състоянието на стената. От 16 години не й е правен пълен технически анализ, а само с външни огледи няма как да се направят точни заключения. Кулата е със затруднен дос­тъп заради разрушената пасарелка, преливникът се нуждае от ремонт. В крайна сметка експертите го оценяват като потенциално опасен.

ФИПС отложи още едно световно първенство

Някои по-паметливи си спомнят големия потоп от лятото на 2005 г., когато язо­вирът преля и направи купища поразии по селищата из цялото Софийско поле. И за да не се стига до такива кризисни ситуации сега го държат с ниско ниво.

Язовирът е построен за нуждите на металургичния комбинат „Кремиковци“ и има водна плод от 1800 дка при максимален капацитет. Съоръжението е в ак­тивите на комбината, който обаче е в несъстоятелност. Водата не се ползва, а областният управител има ангажимент само да следи нивото, за да няма нови поразии. Със статут за любителски риболов язовир „Огняново“ си има своите почитатели сред софиянци, които го посещават почти целогодишно.

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ