140 години организирано ловно движение
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

Двумесечната забрана изтече – Бялата риба вече е разрешена за улов

бялата риба

Законът е предвидил двумесечна забрана за улов на бяла риба заради размножителен процес изтече – от средата на май до средата на март до средата на май популярният хищник е защитен, за да има възможност да даде поколение на спокойствие и така да изпълни свещената си мисия по продължаване на рода.

Този срок изтече, от 16 май бялата риба вече е на разположение на риболовците по всички водоеми в страната. Припомняме, че сезонът на щуката тръгна от 1 май. За другите риби от пролетно-лятно размножаващите се, ще трябва да изчакаме до края на месеца. „Сухият режим“ е в стъпаловиден график и това е съобразено с конкретните физиологически особености на нашите сладководни риби.

бялата риба

Очаква се лодки на тролингисти да щурмуват големите язовири още от първия разрешен за риболов ден, а за предстоящия уикенд вероятно ще има и масирано присъствие по водните простори. През последните години бялата риба се очерта като основен обект за любителите на влаченето на изкуствени примамки, както и на джиговия риболов, практикуван с еднакъв успех и от брега, и от вода. Има си и любители класици, залагащи на традиционните дънни водици и жива рибка за стръв. Предупреждаваме, че повечето от пролетно-лятно размножаващите се риби все още са под забрана и всякакъв случаен улов трябва да се връща обратно във водата, независимо от състоянието му. За тях сезонът се открива на 1 юни.

Въпреки забраната – Търговията с диви есетри у нас продължава

Има и друга новина за любителите на дунавския риболов. От 16 май може да се лови карагьоз, наричан още дунавска скумрия. Рибата е черноморски обитател, но като проходна навлиза в граничната ни река, за да изпълни брачните си ритуали и да даде поколение. Според изискванията на закона, забраната трае един месец и тя вече изтече.

Наслука на всички риболовци, за които тези риби са сред приоритетните!

Младен Добрев

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

Реклама

ЛОГО - СЛРБ