НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

Къде какво кълве по родните водоеми към 18 май

актуално 18 май

Продължаваме да акцентираме вниманието си към свободни за риболов водоеми или зони от тях, попа­дащи в разрешителния списък на заповедта, касае­ща режима по време на пролетната забрана. Или на такива със специален статут, където за удоволст­вието се заплаща.

ЯЗОВИР „ОГОСТА“

Още в ранна пролет се хванаха първите шарани на най-го­лемия язовир в Северозапада и това сякаш даде надежди за силен сезон. През забраната остана разрешена за риболов ивица (от стената до полуостров Расника) и там се групират рибари, но кой знае какви риболовни успехи засега няма. Ло­вят се предимно платики от стандартните – на плувка и фи­дер.

ЯЗОВИР „ВЕРИНСКО“

От тази пролет язовирът е с нови стопани и засега не е ясно с какви рибни ресурси разполага. Първите тестове са противоречиви, шаран все още няма, а и каракудата е доста пестелива в изявите си. Очевидно тя ще си остане основен обект за риболовците и през активния сезон. Важно е да се каже, че в по-плитката опашна част не се допускат риболо­вци.

ЯЗОВИР „БЕРСИН“

Изявени шаранджии са направили много силен риболов на този арендован язовир, разположен в землището на ед­ноименното кюстендилско село. Рибата  към 18 май е в изобилие, не е случайно, че там се провеждат и турнири от държавния шам­пионат. Там се лови в режим „хвани-пусни“.

Двумесечната забрана изтече – Бялата риба вече е разрешена за улов

ЯЗОВИР „ТОДОРИЧЕНЕ“

Каракудата е основен обитател и рибарите се занимават предимно с нея на язовирчето край с. Тодоричене в общи­на Луковит. Не е особено едра, но става за забавления при липса на други възможности в региона. Не е и претенциозна, задоволява се с торни и бели червеи. Този обект е списъка на разрешените през забраната в област Ловеч.

ПРЕСЕВНИ НА ТУНДЖА

На пресевната при с. Ягода, най-популярната от разре­шените сега, рибата определено се раздвижи след дълго пролетно мълчание. Около втичалото залагат за хищник. На живо рибе ловят прилични костури и по-редки бели риби. Ба­бушки и уклеи са най-реалната възможност за плувкаджийски риболов, включително и дребни костурчета, които налитат на всякакви червеи.

РЕКА ЗЛАТНА ПАНЕГА

Балканска пъстърва 2,5 кг е хванал мухар от София тези дни в района на с. Румянцево. Имал е и още няколко по-дреб­ни риби. Всичките са върнати обратно. Като цяло обаче към 18 май отзи­вите от риболова по тази популярна карстова река са проти­воречиви. Не всички са доволни от изявите на пъстървите, но това изглежда е в реда на нещата.

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

Реклама

ЛОГО - СЛРБ