140 години организирано ловно движение
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

Къде какво кълве по родните водоеми към 25 май

актуално към 25 май

РЕКА ДУНАВ

Сезонът на карагьоза по река Дунав вече е открит офици­ално. Така наречената дунавска скумрия навлезе от морето и се придвижва на малки и по-големи пасажи. Късметлии, на­мерили начин да са на точното място и в подходящо време се хвалят с натрупани по 30-40 бройки. Карагьозите не впе­чатляват с големина, но такава е тенденцията през послед­ните години. Има и разочаровани от първите излети и все пак всеки живее с надеждата за утрешния по-добър улов. По раз­решените участъци се хващат и други, предимно мирни риби. Фидерните въдици сега са най-ефективни.

ЯЗОВИР „ПЯСЪЧНИК“

Лодки на тролингисти навлязоха в язовира още от първия ден след отпадане на забраната за улов на бяла риба. Ен­тусиазъм не липсваше, но като цяло отзивите към 25 май са за епизодични попадения от хищници в диапазона от кило до две. За „Пясъка“ е известно, че този хищник има стабилна по­пулация и първите неудачи едва ли ще охладят страстите на верните му фенове. Даже вече се оформиха и първите бива­ци в очакване на Откриването.

ЛРС-Пещера -Зарибиха с див шаран и бял амур язовир „Брациговски вриз”

ЯЗОВИР „ЯСТРЕБИНО“

И на север от Балкана дойдоха вести за първи хванати бели риби. На „Ястребино“ най-резултатни са се оказали дънни въдици, заметнати от брега с жива стръв. Даже хора от местните рибарски среди твърдят, че са направили изне­надващо силен сутрешен риболов в района на с. Изворово. Язовирът се напълни доста и сега има съвсем примамлив вид след голямото есенно маловодие, когато нивото спадна до критични стойности.

ЯЗОВИР „ДОМЛЯН“

Шарани, отрасли до килограм-два и опазили се в дива сре­да, са приятната изненада на средногорския язовир. Това е плод на поредицата зарибителни акции, извършени от доброволци. Излиза и друга риба – по някоя платика, кара­куда, костур. Към 25 май при спокойно и слънчево време става приятна занимавка и с уклей. Важно е да се отбележи, че рибата все още се придържа в плитка вода, заложилите дънни въдици в дълбоки участъци търпят неудачи.

ЯЗОВИР „ПАНЧАРЕВО“

Щукари „налазиха“ най-популярния софийски водоем и в това няма нищо неочаквано. Първите вести за хванати щуки от спинингисти се разнесоха светкавично и сякаш бяха сиг­нал за атака и по бреговата ивица. Заметнаха и обичайните въдици на тапа, а късметлия от последния уикенд се похвали с уловена 5-килограмова „тигрица“ в района на Гумаджийни­цата. Заложил е на местна бабушка. Иначе за фидеристи и плувкаджии сега цел номер едно са платиките.

БАЛАСТРИЕРА ЛОЗЕН

Единствената свободна през забраната баластриера в Пазарджишка област в землището на едноименното село привлича вниманието на риболовци, но всеобщо е мнението, че стойностните риби са редки и няма сигурност с тях. По-вероятна е занимавка с риболов на плувка с бабушки и уклеи.

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

Реклама

ЛОГО - СЛРБ