140 години организирано ловно движение
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

Въпреки забраната – Търговията с диви есетри у нас продължава

търговия есетри

Месо и хайвер от диви есетри се прода­ват свободно на българския пазар, въпреки забраната, сочи ново изследване на WWF. В същото време данните на правоприлага­щите органи показват сериозно увеличение на конфискуваните от тях незаконни уреди за лов на есетри – кармаци.

В периода от 2016 г. до юли 2020 г., в рамките на проекта „Живот за дунавски­те есетри“, са събрани общо 145 проби от търговските мрежи в България, Румъния, Сърбия и Украйна. Пробите са взети от различни места – магазини и супермарке­ти, ресторанти и барове, местни пазари, съоръжения за аквакултури, рибари, посре­дници, както и онлайн оферти. При щате­лен изотопен и ДНК анализ в лаборатория в Германия е установено какъв е техният действителен произход. Оказва се, че една трета от всички взети проби са пласирани на пазара незаконно.

След министерската заповед – Водоеми за зарибяване има, а зарибител?

Специално в България от 32 проби 6 са продавани незаконно, а 4 от тях са с дока­зано див произход. Повечето от пробите на месо от диви есетри са били от заведения в дунавски градове, а хайверът се продава предимно в интернет.

Експертите от WWF са събрали инфор­мация и за дейността на правоприлагащите органи по отношение борбата с бракониер­ството по Дунав. В българския участък на реката са регистрирани 82 случая на зало­вени незаконни уреди и приспособления. За да уловят есетри, бракониерите използват дълги въжета с куки и тежести, които зала­гат на дъното на реката – наричат се карма­ци и са забранени. Данните обаче показват, че само за 2020 г. от реката са извадени 260 такива въжета – най-много за целия период от 2016 г. насам. Общата дължина на всич­ки заловени кармаци за периода от българ­ската част на Дунав е над 23 км.

Изследването показва, че въпреки нало­жените забрани, търговията с нелегално доставени есетрови продукти продължава. Оптимизмът идва от засиления контрол от страна на държавните органи. Очевидно в тази посока ще трябва да се полагат и още по-големи усилия.

Ивелин СПАСОВ

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

Реклама

ЛОГО - СЛРБ