140 години организирано ловно движение
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

Къде какво кълве по родните водоеми към 21 юни

актуално към 21 юни

ЧЕРНОМОРИЕТО

Дребен сафрид от 10-12 см, наричан по-често граца, ловят почти повсеместно по Черноморието. Даже хора от „постоянното присъствие“ на Морска гара Бургас също споделят за добра слука към 21 юни, но най-вече по вечерно време. За сафрида чепарето си остава най-сигурната въдица, но цветът на перцата никак не е без значение. В този смисъл подборът е от голямо значение за по-добър улов. Появи се и чернокоп, но засега слуката е скромна и трудно се правят силни серии.

ЯЗОВИР „ИСКЪР“

Твърде многолика се оказа картината на най-големия ни язовир в първия свободен за риболов уикенд. Имаше задоволство от улова на платики и каракуди, имаше и то­тални разочарования с празни живарници в края на изле­та. Като че ли най-добри резултати са отчетени в плитката приустиева част, където с фидерни въдици са се хващали риби – платики и каракуди от средна големина. Тролинги­сти споделиха и за хванати бели риби по кило-две.

ЛРС-Попово – Дружествено състезание на яз. „Каваците“ за началото на сезона

ЯЗОВИР „ШИРОКА ПОЛЯНА“

Солидни костури са дръпнали риболовци в дълбочините около стените по пътя за Кавал тепе към вилно селище Романтика. Бодливците са вземали безотказно на жива рибка, но и на торен са се хващали, макар и по-дребни. Само че са групирани на пасажи и се задържат в междин­на вода. В този смисъл трябва упорство при търсенето. Опити със силиконови имитации също са дали резултат. Бабушките сякаш още не са приключили с родителските ангажименти.

ЯЗОВИР „МАЛКО ШАРКОВО“

С хващани шарани по 2-3 кг се похвалиха рибари, посетили наскоро язовира с престой от няколко дни. Залага се на дъ­нен риболов, с предварително захранване на мястото навъ­тре и с повече търпение. Ударите са редки, но е важно, че се вади по нещо. Трофеите към 21 юни не са се показали. Там има и едри каракуди, с които също може да се осмисли риболова.

ЯЗОВИР „ТИЧА“

И за този язовир има данни за хванати първи шарани, като бонус. Но там приоритетните риби са други: каракуди, плати­ки и бабушки. Именно с тях се забавляват риболовците, дори и тези, заметнали дънни въдици. Все пак първите отзиви от началото на сезона са за доста скромна слука по обичайните рибарски позиции в землищата на селата Ловец, Кьолмен, Маломир, Тушовица.

РЕКА СТРУМА

Най-популярната река в Югозапада вече влезе в летен ре­жим и се поуспокои, след продължително пролетно пълново­дие. Има и с какво да се занимават риболовците, най-вече с мрени и неголеми кефали, за които въдица на плувка и стръв бял червей са оптималното решение. По долното течение се обажда и каракуда. Във всеки случай струмските риби са при­учени и се влияят от захранване и това трябва да е част от тактиката на всеки рибар.

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

Реклама

ЛОГО - СЛРБ