140 години организирано ловно движение
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

Къде какво кълве по родните водоеми към 28 юни

актуално 28 юни

Макар че времето се успокои и вече заприлича на лято, реките продължават да са пълноводни, а много големи язовири са пълни или преливат. В тези условия риболо­вът беше затруден през цялата изминала седмица. И все пак има какво да споделим.

ЯЗОВИР „ЖРЕБЧЕВО“

Прекрасна серия от едри платики са направили фидеристи, базирани на „Жребеца“, в района на Мантинелите. Към 28 юни на плувка също може да се получи сносен риболов, като в актива освен платиките попадат и морунаши, и каракуди, и бабушки. Тролин­гистите вадят по някоя бяла риба, но като цяло хищниците не са особено активни.

ЯЗОВИР „ПЯСЪЧНИК“

Добри вести идват от базираните по биваци шаранджии. Ако се подходи сериозно, с адекватно захранване и повечко дни пре­стой, съвсем резонно е да се извади шаран на най-популярния язовир в Пловдивска област. Всекидневно излизат шарани от порядъка на 2-3 докъм 5-6 кг, а има извадени и от кота 10+ кг. Каракуди и бабушки също се ловят, но към тях подходът е друг – с фидерни въдици и на по-близка дистанция.

ЯЗОВИР „ВЪЧА“

Хубави платики са излизали в някои дни от миналата седмица в приустиевата част на родопския язовир в землището на с. Ми­халково. И там фидерните въдици са с приоритет. Но това само при относително спокойно ниво. Пуснат ли голяма вода от по-ви­соко разположения язовир „Цанков камък“ риболовът приключва. Прави впечатление, че „Въча“ е с доста ниско ниво, което е в контраст с повсеместно пълните ни язовири.

ЯЗОВИР „ЙОВКОВЦИ“

Старопланинският красавец се прочу с едрите си каракуди, които се ловят в началото на всяко лято. И сега към 28 юни се хваща по ня­коя, на дъно на качамак, но определено не в такова темпо, какво­то се помни в минали години. Спинингисти преследват щуки по обраслите с водорасли ръкави с доста променлив успех. Все пак има и точни попадения, предимно такива около кило. И там се стигна до контролирано източване, след като чашата на язовира се напълни догоре.

РЕКА ИСКЪР

Затрудненията в риболова по пълноводния и доста мътен Ис­кър продължават. Все пак по завирените от преградните стени на ВЕЦ-ове територии става някакъв сносен риболов на морунаш, кефал, бабушка, уклей. Чува се и за първи хванати сомове в до­лното течение, на буй.

РЕКА КАРААГАЧ

Известната и като Китенска река всяко лято привлича почива­щи по Южното Черноморие риболовци. Нашият сътрудник Ни­колай Радев от Пловдив се похвали с хванати шарани диваци между кило и две по време на скорошна почивка в Китен. Замя­тал е на плувка, на сладка царевица. Ловил е и морски кефали от средна големина, които имат стабилна популация в реката. За тях обаче топпримамката е морски червей.

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

Реклама

ЛОГО - СЛРБ