НЛРС - "Съюз на ловците и риболовците в България"

Къде какво кълве по родните водоеми към 20 юли

актуално 20 юли

ЧЕРНОМОРИЕТО

На необичайно изобилие от морска лисица се радват профе­сионалните рибари по Южното Черноморие от към 20 юли. Тази риба е известна и с името ватос. Замятат мрежи за калкан, а в тях попадат морски лисици. Даже се е случвало мрежите доста да натежават. На даляните ловят предимно сафрид, от дребен до среден като големина. За любителите също има занимавка със сафрид и чернокоп – на чепаре. Влезлите с лодка навътре хващат доста повече риба. По крайбрежието – попчета.

ЯЗОВИР „ТИЧА“

С хванати шарани по 2-3 кг се похвалиха шуменски рибари, бивакували за няколко дни на Тушовския ръкав на язовира. Все пак основният улов е друг – платики, каракуди и бабушки. Впро­чем, към тези три вида риби се съсредоточава вниманието на повечето хора, дошли да опитат късмета си на „Тича“ и по други­те популярни места в по-плитката приустиева част. Лови се пре­димно с дънни въдици, плувкаджийският риболов не е толкова популярен там.

ЯЗОВИР „ПЯСЪЧНИК”

И на „Пясъка” сега е време за шарански риболов. Биваци има по всички удобни брегове, хваща се и риба. Шарани от 2-3 докъм 5-6 кг се реализират от тези, които подхождат адекватно в рибо­лова – със захранване на дистанция и вкарване на въдиците в петното. Монтажите са изцяло „на косъм”, в това няма спорове. Прави впечатление, че все повече рибари възприемат почина „хвани-пусни” и връщат трофеите на свобода.

ЯЗОВИР „ВЪЧА”

Към 20 юли на яз. „Въча” най-благоразположени от мирните риби са платики и бабуш­ки. С тях става приятен, понякога даже интензивен риболов на красивия родопски язовир. Най-посещавани са бреговете в при­устиевата част, в землището на село Михалково. Едни ловят на фидер, други на плувка – всеки според приоритетите си. Но тряб­ва да се знае, че риболов става само при спокойно ниво, пуснат ли голяма вода от по-високия язовир „Цанков камък” може да се събират въдиците.

РЕКА ЯНТРА

Реката най-после се укроти, поизбистри и премина в типичния летен режим. Сега мало и голямо се прицелва в сомовете и то почти по цялото протежение от Велико Търново та чак до вли­ването на Янтра в Дунав. Мустакатите хищници показват повсе­местна активност, но все пак да кажем, че в улова преобладават риби около и под мерните граници. Едрите сомове са доста труд­ни за надхитряне и не всеки има шанса да закачи такова живо торпедо.

РЕКА МАРИЦА

Нивото доста спадна напоследък, пловдивчани от „посто­янното присъствие” казват, че реката буквално се е стопила. Това от една страна е добре за риболова, понеже рибите се групират само в по-дълбоките вирове и е по-лесно да се лока­лизират. Освен традицоинните мрени, хваща се по някой ско­бар и морунаш. Белите червеи се оказват универсална стръв и основно на тях се залага и при плувкаджийски, и при фидер риболов. Кълването е строго поляризирано – рано сутрин и после чак привечер.

Посетете нашата Фейсбук страница

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

Scroll to Top
ЛОГО - СЛРБ