140 години организирано ловно движение
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

Къде какво кълве по родните водоеми към 26 юли

актуално 26 юли

ЧЕРНОМОРИЕТО

На фона на типичните в разгара на лятото към 26 юли горещини за кой знае какъв риболов по морето не може да се говори. И все пак да отбележим, че по Северното Черноморие има големи пасажи от граца (дребен сафрид), с който мнозина се заба­вляват. През деня по-добри резултати се получават с влиза­не навътре с лодка, докато късно вечер рибките се ловят и от брега – по пристанища и буни. Попчета и по-дребни кефало­ви риби също са на разположение.

ЯЗОВИР „ШИРОКА ПОЛЯНА”

Костури са основната занимавка за рибарите, съчетали по­чивка след родопската прохлада и забавления с въдица. Ако им се подаде жива рибка за стръв излизат предино едри, а на торни и бели червеи налитат по-дребни бодливци. Ловят ги основно на плувка, като по-перспективни са скалистите брегове покрай пътя за Кавал тепе. Най-добри резултати се получават на свечеряване. На полегатите брегове откъм Гор­ското стопанство вадят каракуди, на дъно.

ЯЗОВИР „ЖРЕБЧЕВО”

Най-после има вести за хващани шарани по „Жребеца”, след като в началото на сезона най-търсените риби не бяха в настроение. Сега, при поредица случаи на извадени екзем­пляри кота 10+ кг, шаранджиите са заредени с повече оп­тимизъм. От другите мирни риби става приличен риболов с платики и морунаши, но за тях се подхожда целенасочено – с адекватно захранване на подходящо място и със съобразява­не на летния режим на кълване.

ЯЗОВИР „ЯСТРЕБИНО”

Каракудата, която тази пролет се превърна в истински хит на язовира, сега я няма никаква. Добре, че започна да се хва­ща по някой шаран, та да се осмисли престоя на бивакува­щите дълготрайно рибари. Впрочем, има данни и за хванати амури в диапазона от 10 до 15 кг. Бялата риба, която има ста­билна популация там, също е извън играта и едва ли скоро ще се заговори за нея при тези летни горещини.

ЯЗОВИР „БЕЛИ ЛОМ”

Занимавка с бабушки и каракуди може и да се получи в прохладните часове на денонощието, но това е утеха само за любителите на плувкаджийския риболов. Базираните на биваци шаранджии към 26 юли по-често си остават само с чакането. Да не говорим за белите амури, с които се прослави този язовир в по-далечното минало. Те са само мил спомен. Ако не със силен риблов, язовирът е привлекателен през лятото като чудестно място за семейна почивка.

РЕКА ТУНДЖА

Едри каракуди, плюс бонуси от няколко неголеми шаранче­та около мерните граници са хванали пловдивски риболовци по реката в долното й течение, в землището на село Устрем. Замятали са въдици на дъно, а мястото е постоянно подхран­вано в продължение на няколко дни. Хищниците обаче, които също са били търсени, не са се отзовали на предизвикател­ствата. Само сомчета от „детската градина”, връщани ведна­га обратно.

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

Реклама

ЛОГО - СЛРБ