140 години организирано ловно движение
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

Къде какво кълве по родните водоеми към 10 август

актуално 10 август

ЧЕРНОМОРИЕТО

Типично лято по Черноморието към 10 август, през което риболов за зани­мавка може и да се получи някъде по крайбрежието, но сериозни попадения да не се чакат. На осветени съоръжения става рибо­лов до късно през нощта. С лодка по-навътре се хваща дребен са­фрид, на чепаре. Много от почиващите риболовци предпочитат да се насочат към някои от вливащите се в морето реки, където може да има по-интересни преживявания.

ЯЗОВИР „ПЯСЪЧНИК”

Обичайните шарани са в диапазона от кило-две докъм три- четири, но се случва да се хванат и риби от „тежка категория”. Такава е картината на „Пясъка” от поне месец насам и някакви драстични промени не са ставали. Шаранджийските биваци са си там и място по бреговата ивица трудно се намира, особено в по­чивните дни, когато рибарското присъствие нараства. Хищните риби обаче сега са извън играта.

ЯЗОВИР „ШИРОКА ПОЛЯНА”

Костури, бабушки и кефали – това са рибите, с които най- често се срещат рибари на популярния родопски язовир към 10 август. Това при риболов на плувка. Откъм Горското стопанство замятат и въдици на дъно – за каракуда. Все пак костурите са най-дос­тъпни и дори друго да няма, с тях занимавката е гарантирана. При наличие на живи рибки става и подборен улов на по-едри бодливци. Ако липсват, вършат работа и червеите, но тога­ва налитат предимно дребни костурчета.

ЯЗОВИР „ДОМЛЯН”

Рибата се отдръпна в по-дълбока вода и това е очаквано, предвид горещините. Но риболов на средногорския язовир все пак става – предимно с фидерни въдици. Бабушките са основен улов, покрай тях може да влезе и някоя платика, каракуда или кефал. Има и бонуси – шарани по кило, от зарибяваните през миналата година.

ЯЗОВИР „ТИЧА”

Тук-там ще се хване някой шаран, особено ако мястото се под­държа с регулярно подхранване. Но няма как да се разчита на траен улов. По-вероятно е да се натрупа актив от другите мирни риби – платики, бабушки, каракуди. Ловят ги с дънни въдици, на този язовир плувкаджиите не са много.

РЕКА МАРИЦА

Цяло лято мряната (реката се обитава от маришка мряна) е основна цел за пловдивчани, които всекидневно замятат въдици по баражите в града и близките околности. Само че да уточним: риболовът става в ранните няколко часа от деня и после чак при­вечер. В жегата мрените са извън играта и няма смисъл да се упорства през целия ден.

РЕКА ИСКЪР

Най-после реката се кротна и потече в нормално русло по ця­лото си трасе. Става риболов, като в долното течение се хващат даже и шарани, както и типично дунавски обитатели. Популация­та от уклей е много голяма и по тази причина белите червеи не са актуални, ако ще се търсят по-стойностни риби. Сладката ца­ревица се оказва лятната топпримамка.

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ