140 години организирано ловно движение
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

Къде какво кълве по родните водоеми към 3 август

актуално 3 август

Горещото и сухо време, обхванало страната през мина­лата седмица, определено се отрази негативно на рибо­лова. По реките рибите са доста пестеливи в изявите и ако се хранят, то е предимно в хладните часове на деня. По язовирите също има затишие, като шарански удари се регистрират основно през нощта. Припомняме, че пове­чето големи държавни язовири са с денонощен режим на риболов.

ЯЗОВИР „ИСКЪР”

Платики и каракуди, с които се забавляваха рибарите от нача­лото на сезона, напоследък се отдръпнаха в по-дълбока вода и се ловят по-трудно. Сега с фидерни въдици от брега ще излезе някоя и друга бабушка, но няма сигурен улов. По вечерно време се активизира костур – на спининг или на дребна жива рибка. Чува се и за хващани бели риби на тролинг.

ЯЗОВИР „КОПРИНКА”

Към 3 август и на този язовир вниманието на рибарите е съсредоточено основно към каракуди и платики. Тук-там ще излезе някой него­лям шаран, колкото да вдигне адреналина, но траен улов не се получава. В горещините хората търсят сенките от рано и рибо­ловът приключва някъде до обяд. Късно вечер също има някакво развижване, тогава и хищници може да се потърсят.

ЯЗОВИР „ГОРНИ ДЪБНИК”

Много рибари преследват сом на този язовир, но не всеки има късмета да извади солиден хищник, въпреки упорство­то. На тролинг също няма сигурен улов. Повече оптимизъм лъха от биваците на шаранджии където се случва да извадят риби от „тежка категория”. Не толкова шарани, колкото амури и толстолоби. Плевенчани са се специализирали в улова на толстолоб и го преследват целенасочено.

РЕКА ДУНАВ

Майстори на кльонка често може да се видят с лодки в реката и може да се каже, че удрят по някой сом. Към 3 август не е известно за хванати гиганти, но риби от 2-3 докъм десетина кила се вдигат при умел подход при кльонкането. От брега може да се лови разнообразна риба на фидер, но е важно да се отсеят попчетата, заради които харесваните бели червеи ще трябва да бъдат заменени. От ша­ранджийските среди все още не споделят за траен улов.

РЕКА ЯНТРА

Ако рано сутрин се излъже някоя каракуда, кефал или мору­наш, това е добра новина. През деня по реката настъпва истин­ско мъртвило и само уклеите и попчетата може да се окажат на разположение и то при риболов „на късо”. Късно вечер пък идват сомаджиите и търсят своите шансове. Ако не нещо по-едро, поне маломерни сомчета ще налетят на вездесъщите пясъчни чер­веи.

РЕКА СТРУМА

Приятни изненади с активни скобари посред лято регистрират рибари по Струма в Благоевградско. Има такива данни и от Бело поле, и от Железница. Правят се ефектни серии, но за кратки пе­риоди от време. Мряната все пак си остава основната занимавка, но и тя е с изразено поляризирано кълване. Най-силни резултати се получават в сутрешните часове.

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ