140 години организирано ловно движение
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

Къде какво кълве по родните водоеми към 31 август

актуално 31 август

ЧЕРНОМОРИЕТО

Още към края на август най-нетърпеливите морски чеда се похвалиха с първи заргани по Южното Черноморие. Засега към 31 август се хващат единични бройки и то предимно дребни, но с всеки следващ ден този риболов ще става все по-актуален. Бом­бардата се е доказала в последните години като най-успешна за тях. От лодки ловят прилични количества граца (дребен сафрид) и по-рядко чернокоп – на чепаре. Засега пасажите се придържат навътре в морето, понеже водата все още е доста топла.

ЯЗОВИР „ДУШАНЦИ“

Щуката показва първи признаци на активизиране в сред­ногорския язовир след дълъг период на почти пълно без­действие. Чува се за хванати риби на тапа с жива стръв, а епизодични успехи регистрират и спинингисти. Засега обаче трофеи няма, преобладават хищници докъм кило. Плувка­джиите имат други забавления. Ако мястото се захрани, поч­ти веднага се отзовават бабушки и платики, уклеите също се събират, но те са в междинна вода.

ЯЗОВИР „ГОРНИ ДЪБНИК“

Към 31 август много биваци на шаранджии са базирани на язовира и някои се хвалят с прилична слука, вадят се и амури, и толстолоби. Но все пак топновината от там е интензивни­ят риболов на костури. Масово се замята дънна въдица с жива рибка за стръв, а бодливците налитат почти веднага. При това излизат и доста хубави костури в диапазона от 100 докъм 300 грама. На плувка се ловят предимно него­леми платики и бабушки.

ЯЗОВИР „ДОСПАТ“

Доста прилични каракуди са ловили с дънни въдици в разля­тата част на язовира откъм Сърница. Рибите кълват интензивно, но за кратки периоди от час-два, после настъпва затишие. Все пак бабушките си остават най-лесната и достъпна цел и така е през цялото лято. По вечерно време може да се направи приятна серия от костури, а пъстървите все още са в лятна почивка, което е характерно за тях.

РЕКА ИСКЪР

10-килограмов див шаран е хванал плевенчанин в долното те­чение, в района на с. Гиген и тази новина бързо се разпространи. Вероятно ще разпали рибарски страсти, но все пак едрите ша­рани са изключително трудни. По реката обаче има достатъчно други възможности, включително и с типично дунавски риби – мъздруги, платики, морунаши. По Искърското дефиле продължа­ват да ловят едри кефали.

РЕКА СТРУМА

Скобарите по Струма се ловят и сега (при Бело поле, Же­лезница, Симитли), макар изявите им да са доста по-скромни и в определени часови пояси. По-вероятно е да се натрупа улов от мрени и кефали. С традиционния плувкаджийски ри­болов и задължителното за реката захранване занимавкката в хода на деня е гарантирана. Ако се лови в по-забавена вода ще излезе и каракуда в долното течение.

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ