140 години организирано ловно движение
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

Отново за изтровената риба в язовир „Мрамор“

мрамор

За екологичната катастрофа с измиране на риба в язовира до село Мрамор край София писахме в мина­лия брой. Нашият редовен читател и сътрудник Иван Тодоров е бил пряк свидетел на случилото се и има как­во да сподели.

„Участвах през годините неколкократно в доброволни зарибителни акции на язовира (с пари и труд ) и смея да кажа, че шаранът тъкмо се бе поприхванал. Въпреки всекидневния рибарски пресинг, на който е подложен този водоем, шарановата популация е учудващо добра и се хващаха риби с най-различна големина.

Този път му разказаха играта. След краткия репортаж по телевизията отидох на място, за да видя какво става. Беше страшно! Доста измрели каракуди, други беряха душа около брега, надути шарани по 3-4 кг в шаварите, смрад от разлагащата се риба. Истински филм на ужа­сите за всеки рибар! Нямаше и никакви хора, друг път място не може да си намериш, а сега не видях жив чо­век. Никой, който да се поинтересува какво и защо се е случило! Никой, с който да се опитаме да потърсим къде е причината за това нещастие. В бързината си забравих телефона и не можах да снимам тази тъжна картина.

Тръгнах си ядосан и същевременно безсилен.

Това не е първи подобен случай на язовира край Мрамор. Имало е и други екоинциденти. Измря много риба, а набързо си измиха ръцете с оправдание от липса на свежа вода. Дали е само това? Съмнявам се. Жалко за погубената риба, жалко за хората, които се опитвахме от години да съживим водоема.

Отказвам се вече да давам пари напразно и да си губя времето, след като на никой не му пука! Най-вече на държавата! Това ако се беше случило в Швейцария щеше да има хора в затвора. А тук, както обикновено, виновни няма. Възмутен съм от това, което се случи!“

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ