НЛРС - "Съюз на ловците и риболовците в България"

Тенденция – Популацията на черноморската акула намалява

тенденция акула

Единствената акула, приспособила се да живее в по-слабо солените води на Черно море, е с неясна съдба. Запасите й нама­ляват и тази тенденция засега не може да бъде овладяна. Проблемът е, че повечето черноморски държави не дават данни за улова и това на практика не позволява да се въведе адекватно управление на вида, базирано на научни изследвания. На прак­тика не може да се каже с точност какво е състоянието на вида, но за всички експер­ти е ясно, че черноморската акула изчезва.

Доц. Виолин Райков, от Института по океанология към БАН, наскоро изнесе ня­кои смущаващи факти пред медиите. Пре­ди петнайсетина години акулите са били с доста стабилна численост. Показателно е, че са попадали във всеки трал, а сега почти ги няма.

тенденция акула

Дадено е експертно мнение защо други видове не могат да се приспособят към живот в по-слабо солените води на Черно море. Акулите имат несъвършена пикоч­но-полова система. Те са много древни, съществували милиони години, преди да има костни риби. Затова и образуването на урината при тях е първично. Акулата изця­ло зависи от солеността на водната среда, в която живее. Има данни за епизодични появи на други видове акули в Черно море в миналото, но не може да се говори за трайна миграция.

Есетрата също е застрашен вид, но при нея проблемите идват най-вече заради прекомерен улов. Макар че е защитена, бракониерските набези продължават и то под различни форми. Тази тенденция важи най-често по Дунав, където навлиза, за да даде поколение.

***

При най-ново изследване в Черно море нашите учени са работили по спечелен проект „Научни изследвания” и са устано­вили някои стресови фактори при водните организми. Усилията са били насочени към установяване на последствията от на­маленото съдържание на кислород във во­дата. Тревожната новина е, че експертите са открили различни бактерии при рибите и мидите, които са потенцилна заплаха за тях.

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

Реклама

Scroll to Top
ЛОГО - СЛРБ