140 години организирано ловно движение
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

Къде какво кълве по родните водоеми към 14 септември

актуално към 14 сиптимври

 ЯЗОВИР „БАТАК“

Хванаха се едри шарани по родопския язовир от началото на септември и това е светъл лъч на фона на общо взето постното откъм риболов лято. Костури се ловяха в определени часови по­яси, с тях занимавката ще продължи, а през есента ще има и до­пълнителни емоции с щуката, която доста се размножи. Водната джунгла, опасала цялата брегова ивица, е идеалното място за зъбатия хищник.

ЯЗОВИР „ГОРНИ ДЪБНИК“

Сомът все по-често напомня за себе си и заложилите въдици за мустакатия хищник отчитат добри резултати на най-големия язовир в Плевенска област към 14 септември. Трофеите са редки, но сомчета докъм 5-6 кг се хващат регулярно. Показателно е, че поповите прасета в рибарските магазини станаха дефицитна стока. Изли­за и мирна риба – шарани, амури. Ловените масово през лятото платики и бабушки сега също са на линия.

ЯЗОВИР „ДУШАНЦИ“

Имаше силен период през август, когато шаранджии се хва­леха с добър улов в района на устието, при вливането на река Тополница. Даже там трудно се намираше свободно място по бреговата ивица. През септември нивото започна да спада и това сякаш повлия на активността на рибата. Замятат и за щука, но успехите са крайно инцидентни. Все пак платики и бабушки от средна големина се ловят – на фидер и на плувка.

ЯЗОВИР „ЛОБОШ“

Каракуда, бабушка, костур – това са най-реалните възмож­ности и най-достъпните риби на язовира към 14 септември. Риболов за занимавка винаги може да се направи, даже ако се упорства на плувка в обрасъл участък може и лин да излезе. Но да припомним, че на този язовир е наложен твърд режим „хвани-пусни“ и това важи за всичката риба.

ЯЗОВИР „ТИЧА“

Нивото се задържа високо в сравнение с минали години към 14 септември, ко­гато по това време вече спадаше застрашително. Вода има, но риба не. Продължителните летни горещини изглежда се отрази­ха зле и дори първото захлаждане не промени съществено кар­тината на язовира. Е, с някоя и друга бабушка може да се получи риболов, но нищо особено.

ЯЗОВИР „ЯСТРЕБИНО“

Маломерни шаранчета тормозят рибарите по язовира напо­следък, понеже налитат на всякаква стръв и не дават друга риба да се дореди. Мъниците са толкова много, че поне дават утеха за добри следващи години. Хора от „постоянното присъствие“ твърдят, че това е естествен прираст. Високите води са залели плитките ръкави с всякаква растителност и шараните са дали по­коление, което не е е случвало от много години.

РЕКА ЯНТРА

По някой и друг морунаш и по-рядко скобар може да се хване и така да се осмисли излета с въдици на фидер или на плувка по реката от Велико Търново надолу по течението. Любителите на силни емоции замятат за шаран – на качамак и силиконова ца­ревица. Има данни за хващани елитни риби. Сомът обаче, който се ловеше доста интензивно за дълги периоди от лятото, бележи известно отстъпление.

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

Реклама

ЛОГО - СЛРБ