140 години организирано ловно движение
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

Къде какво кълве по родните водоеми към 20 септември

актуално 20 септември

ЯЗОВИР „ПЯСЪЧНИК“

Шарани ловят през цялото лято на „Пясъка“ и това не е нещо ново. Въдици, заметнати на дистанция, има пред всеки бивак. Напоследък обаче става силен риболов и на другите от обичайните мирни риби – каракуди и бабушки. Работят до­бре и фидерните, и плувкаджийските въдици. Показателно е, че язовирът все още е много посещаван от риболовци, даже в почивните дни е пренаселен. Нивото му продължава да спада, но това засега не влияе особено на активността.

ЯЗОВИР „ШИРОКА ПОЛЯНА“

Към 20 септември костури от всякаква големина ловят на родопския язовир, даже в някои дни се получава интензивен риболов. По-подхо­дящи са дълбочините около скалистите участъци при стените откъм източните брегове. Подаде ли се жива рибка за стръв атаката е почти мигновена, но и с червеи става приличен ри­болов. Бабушки също се ловят на плувка, но те са по-каприз­ни и непостоянни в изявите. За тях се налага предварително подаване на храна, за да се съберат. На съседния язовир „Голям Беглик“ също наблягат на костурите.

ЯЗОВИР „АЛ. СТАМБОЛИЙСКИ“

Габровски рибари се похвалиха с уловени едри каракуди на фидер. Тази новина е интересна, но става дума за риболов през нощта. Дневните изяви на рибата са много мижави и е напълно възможно човек да си остане само с чакането. Не е чудно, че и интересът към язовира това лято не е никак го­лям. Уточняваме, че „Ал. Стамболийски“ е сред разрешените за нощен риболов.

ЯЗОВИР „ТЕЛИШ“

За дълъг период през лятото се ловяха солидни толстоло­би на тапа и с това язовирът доби популярност в цяла Пле­венска и съседните области. Само че със захлаждането на времето към 20 септември, шоуто сякаш приключи и последните отзиви са негативни. На плувка се ловят шаранчета по педя и прави лошо впечатление, че местни рибари ги прибират, без да им мигне окото.

РЕКА МАРИЦА

Маловодна тече Марица през целия септември, рибата е групирана по определени места, но пък е активна. Плов­дивчани си имат някои обособени територии в града, където се групират в ранната есен. Мрените, които се ловяха през лятото, продължават да са активни, а излизат и морунаши, кефали, скобари. Ако мястото се подхранва регулярно може да се получи разнообразен риболов, при това само с бели червеи за стръв. Засега алтернативни примамки не са нужни.

РЕКА ОГОСТА

И тази река тече маловодна, заради продължителното за­сушаване и тормоза на многобройните ВЕЦ-ове по коритото й. Рибарите се занимават с дребна риба и търпеливо чакат по-добри дни. Все пак в долното течение удрят по някоя щука, на тапа с жива рибка за стръв. Трофеи няма, за тях ще трябва да застудее трайно.

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ