140 години организирано ловно движение
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

Къде какво кълве по родните водоеми към 8 септември

актуално 7 септември

ЯЗОВИР „ИСКЪР“

Шаранджии, базирани на биваци в района на Калния нос, са имали някои попадения, с които са осмислили седмичния си престой. Извадени са шарани с въдици вкарвани на голя­ма дистанция от бреговете и на захранено място. Другите вести от най-големия наш язовир са за улов на платики от средна големина по цялата разлята водна площ при устието. Там работят предимно с фидерни въдици, които се оказват най-резултатни. По вечерно време се активизира костур.

ЯЗОВИР „ШИРОКА ПОЛЯНА“

“Имаш ли живи рибки, ще си хванеш хубави костури, ако ловиш с бели червеи – идват бабушки…” Това е мнението на местен човек, който често замята въдици на родопския язовир. Но предупреждаваме, че на място живи рибки трудно се намират, трябва да се набавят предварително. Най-добри резултати се получават по обособените по-дълбоки заливи край пътя за Кавал тепе. Засега въдиците на плувка имат предимство. Водата доста се отдръпна и това вероятно също влияе на риболова.

ЯЗОВИР „КОПРИНКА“

Каракуди и платики са резонен улов с дънни въдици за рибарите на “Копринка” в края на лятото и това не е нещо ново към 8 септември. Все пак има симптоми на активизиране на хищници­те. Тук-там вече се вади по някоя щука, на тапа с жива риб­ка за стръв. Костурите също напомнят за себе си. Ловят ги на спининг с дребна въртушка. Напипа ли се пасаж може да стане доста интересно.

ЯЗОВИР „СОПОТ“

Няколко бели амура от “тежка категория” се хванаха през по­следните десетина дни на този язовир и сякаш с това надвиха задочната конкуренция с очакваните шарани. Даже в рибарските среди се завъртя клип с ритуално пускане на уловен трофей. За­нимавката за плувкаджите е гарантирана от безбройните плати­ки, които изобилстват в язовира и се ловят почти навсякъде. Не са едри, но пък винаги са в добро настроение.

ЯЗОВИР „ОГНЯНОВО“

Изненадващо силни серии с костури се правят от началото на месеца. Хищниците нападат безогледно всяко попаднало във водата рибе. Ако няма такова, ще стане риболов и с червеи, ма­кар че се получава издребняване в улова. Най-доброто време към 8 септември е сутрин, през деня има видимо затишие и после по вечерно време шоуто продължава. От мирните риби може да се потърси караку­да, но без особена сигурност в такова начинание.

РЕКА ДУНАВ

Замятат тежки дънни въдици за шаран и амур, но като цяло успехите са доста епизодични и не може да се говори за си­лен риболов. Надеждите са за по-силна есен, след откровено слабо риболовно лято. С „разна дребна риба“ винаги става някаква занимавка по голямата река. Спинингисти преслед­ват распери и по вечерно време може да се очакват страхот­ни емоции. Все пак този риболов си има своите особености и не е за всеки.

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ