140 години организирано ловно движение
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

Къде какво кълве по родните водоеми към 28 септември

актуално към 28 септември

ЯЗОВИР „ОГОСТА“

Серия шарани от 3-4 докъм 5-6 кг са извадили монтански риболовци, бивакували около седмица на язовира и поддър­жали захранено място на дистанция. Имали са и яростни рънове, водили са и битка с много голям шаран, който се е заплел в подводни препятствия и са го изтървали. Всичко това на протеинови топчета, а тези, които замятат за шаран на царевица удрят и едри платики по 1,5-2 кг. Нивото обаче продължава да спада и бреговете да се оголват.

ЯЗОВИР „ИСКЪР“

Тролингисти ловят бели риби, даже излизат и трофеи. От брега също става риболов. С фидерна въди­ца ще се натрупа актив от платики, каракуди, бабушки, но преобладават риби от средна големина, едрите екземпляри изглежда се оттеглиха по-навътре. Това все пак е очаквано, предвид напредващата есен. Тепърва ще се обръща и по­вече внимание на костурите, а те ще са на разположение и през зимата.

ЯЗОВИР „ДОСПАТ“

Бабушка все още се лови по бреговете на родопския язо­вир, макар че показва известно отстъпление от силните из­яви през лятото. Все повече се активизира костур и като че ли това е рибата с най-трайно присъствие в живарниците на риболовците. Лови се на спининг с дребни блесни, а също и на силиконови примамки. Хищникът винаги е готов да си покаже нрава и да налети на живо рибе, подадено за стръв. Със захлаждането на времето се очаква активизиране и на американските пъстърви, които се подвизават там.

ЯЗОВИР „КОПРИНКА“

Към 28 септември продължава струпването на рибари по все по-оголващите се брегове на язовира, като особено голямо присъствие има в почивните дни. Най-добре работят фидерните въдици на средна и по-далечна дистанция – рибите вече са по-навътре. Ловят се основно платики и бабушки от средна големина. Спинингисти хвърлят в боя силиконовите имитации и вадят първите есенни костури на тях. Джиговият риболов тепърва ще става актуален.

ЯЗОВИР „ГОРНИ ДЪБНИК“

Продължават да вадят шарани и амури в ранната есен на най-големия язовир в Плевенско. Показателно е, че има дос­та биваци по бреговете. На тролинг пък излиза по някой него­лям сом и бяла риба. За по-непретенциозните риболовци има платики в изобилие. В общи линии всеки може да си намери своята риба и ако подходи сериозно няма да остане без улов там. Есента се очертава като благодатна.

РЕКА СТРУМА

Скобарите по Струма към 28 септември вече са в играта и спокойно може да се направи целенасочен риболов. През миналата седмица са регистрирани силни серии и то на маркови риби в различни райони в Благоевградска област – при Бело поле, при Монца, при Симитли. Трохата засега е най-ефективната примамка (от пресен хляб или специално рибарско хлебче), а захранва­нето да е на хлебна основа. Това е проверената печеливша тактика за струмските скобари.

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

Реклама

ЛОГО - СЛРБ