НЛРС - "Съюз на ловците и риболовците в България"

Световният вицешампион ГЕТОВ: В спининга силите са изравнени

вицишампион Девин

Капитанът на национал­ния ни отбор по улов на пъстърва на спининг Геор­ги Гетов (44 г.) взе второ място в индивидуалното класиране и стана световен вицешампион на отминалия световен шампионат за улов на пъстърва на спининг в Девин. За разигралата се драматич­на битка на река Въча край девинското село Михалково той се съгласи да даде спе­циално интервю за „Рибар“.

Отмина известно време от горещите страсти, белязали всеки миг от това световно първенство. Как се развиха събитията на състезателно­то трасе през твоите очи?

– Получи се изключител­но силно и оспорвано със­тезание. Стигна се дори до рекордни улови в отделни сектори. Нашият отбор взе трето място, но това не ни носи пълно удовлетворение. Ние се целехме най-високо, в първото място. Няколко месеца тренирахме упорито и бяхме почти постоянно на реката. Имахме подготовка, имаме и добър отбор, защо да не спечелим у дома. Но през първия ден допуснахме едно по-слабо класиране и това ни затрудни. После коригирах­ме нещата и през втория ден играхме много силно. Но не можахме да наваксаме изо­ставането. Впрочем първите три отбора – Украйна, Италия и България са само на по една точка разлика. Силите в све­товния спинингов риболов са много изравнени.

вицешампион Девин

Какво ще кажеш за второ­то ти място в индивидуал­ното класиране?

– И там до последно водех позиционна битка с именити италианци и украинци. Това момче Назарий Боженко, което стана световен шам­пион, дори не го брояхме в сметките. Той изоставаше след първия ден, но изигра много силен финален манш и завършихме с него с по 3 на­казателни точки, само че той имаше повече уловени риби. Остана нотка съжаление у мен, понеже дълго време водех и се виждах шампион. Но все пак аз съм доволен от играта си, дадох всичко, имах силен екип, чрез който знаех с подробности как се разви­ва състезанието и как играят конкурентите. Буквално вся­ка минута получавах ценна информация. Това е много важно, ако целите са високи и се гони челно класиране. Благодаря на всички, които ми помогнаха пряко или косвено в това състезание. Но все пак искам да кажа, че да влезеш в челната десетка на индивиду­алното класиране на световно първенство си е много добро класиране. Тошко Костадинов завърши на шесто място, но той е максималист и не е удо­влетворен от представянето си.

Това е най-силното инди­видуално представяне на българин в риболовна дис­циплина. Как го оценяваш?

– Радвам се, че с такова представяне влизам в истори­ята. Досега два пъти съм бил 7-ми. А участвам в световни първенства и в двете пъстър­вови дисциплини (на спининг и на стръв) от 2005 година на­сам – всяка година.

вицешампион Девин

Имаш сериозни успехи и на домашната сцена, които те правят номер едно у нас!

– Действително, притежа­вам 7 индивидуални шампи­онски титли от държавния шампионат, като 6 от тях са поредни. Нашият клуб „Михалково“ е многократен шам­пион. Имам шампионски титли и с ЛРС-Девин.

А сега накъде, след като вдигнахте високо летвата?

– Как къде, напред и нагоре. Имаме много добър отбор, имаме амбиции да останем в елита на спининга и да гоним върховете. Нашият спорт се развива, дойдоха много мла­ди момчета, които трупат опит и самочувствие, вътрешното първенство става още по-ин­тересно.

Вицешампион Девин

Председател си на ЛРД- Михалково. Какъв ловен се­зон очакваш?

– Има диви свине при нас, чумата не ни засегна така, както в други части на страна­та. Риболовът си е риболов, но сега минаваме на ловна тема.

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

Реклама

Scroll to Top
ЛОГО - СЛРБ