ЛОГО - СЛРБ
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България"

Къде какво кълве по родните водоеми към 18 октомври

актуално 18 октомври

ЯЗОВИР „ОГОСТА“

Заклетите шаранджии продължават да упорстват и то ос­нователно – хващат се шарани на въдици, вкарани на голямо разстояние от брега. Местни експерти твърдят, че този рибо­лов ще продължи и през ноември, ако времето се задържи без резки аномалии. Другата новина от язовира е, че хищниците излязоха от анонимност – от лодки ловят щуки и бели риби с всякаква големина. За тях замятат въдици и от брега. Плати­ката също е активна.

ЯЗОВИР „ДОСПАТ“

Приятни изненади с улов на шаранчета около и над мерните граници. За това споделят рибари, замятали въдици тази есен в района на махала Крушата в приустиевата част. Имаше и силен период за каракудите, който отмина. Американски пъс­търви се хващат доста инцидентно и то предимно в по-дълбока вода и от лодки. Биваците по родопския язовир се прибраха след влошаването на времето и сега рибари идват само за ед­нодневен престой.

ЯЗОВИР „ПЯСЪЧНИК“

Смяна на караула се очертава към 18 октомври и на „Пясъка“. Мирните риби постепенно се отдръпват, за да отстъпят място на хищниците. През октомври по традиция тръгва силен риболов на костур и бяла риба. Живите рибки засега имат предимство, но с напред­ване на есента джиговите примамки вземат превес, особено при риболов от лодка. Цели флотилии са на вода и предста­вляват любопитна гледка в почивните дни. За шаранджиите все още има шансове – на този язовир тежките дънни въдици дават резултати до късна есен.

ЯЗОВИР „СОПОТ“

В последните дни преди захлаждането на времето и връхле­тялата ни валежна вълна, на язовира се хванаха няколко амура от „тежка категория“, с които вероятно този риболов ще приклю­чи. Сега идва времето на хищниците, но прави впечатление, че костурите доста намаляха и се ловят почти инцидентно. А беше време, когато десетки лодки акостираха около кулата при сте­ната и от тях ловяха в серийно темпо. Сега няма такъв интерес към язовира.

БАЛАСТРИЕРА ЧЕПИНЦИ

Софиянецът Ивелин Николов е хванал 6-килограмова щука от този водоем при скорошен излет там. Любопитно е, че не е бил на щукарски риболов. Ловил на плувка дребни риби, но решил да стъкми една въдица и да заметне с уловен на място уклей. Последвала почти незабавна атака и така се сдобил с трофея. В същото време околни рибари, заметнали по няколко щукарски въдици, останали без улов. Иначе с плувкаджийска въдица може да стане занимавка с дребосък.

РЕКА ТУНДЖА

Видимо активизиране на хищниците по долното течение на Тунджа се забелязва към 18 октомври. Спинингисти регистри­рат поредица от щукарски удари. По реката след Елхово в по­сока селата Княжево и Срем е имало доста хванати „тигрици“, включително и такива по 3-4 кг. Костури също се ловят и то с всякаква големина. Като че ли само сомовете са по-пасивни. Мирните риби също предизвикват интерес, само че при тях так­тиката е друга и изисква захранване на мястото.

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

Реклама

© 2020 Съюз на ловците и риболовците в България Всички права запазени Снимки: Unsplash.com Поддръжка: Дигитална Агенция “Пиксел Вижън”
Scroll to Top
ЛОГО - СЛРБ