НЛРС - "Съюз на ловците и риболовците в България"

Рибарите са в стихията си – трофей от Дунав, трофей от язовир “Искър”

Сом гигант

Сом 76 кг от река Дунав

Или­ян Георгиев (46 г.), от гр. Козлодуй, влязъл със съпругата Румяна Георгиева в приятен септемврийски следобед, да потърси сом на кльонк, понеже разполагал с попови прасе­та от минали излети. Някъде под румънския остров Копаница забелязал на сонара нещо тъмно отдолу, но първо помислил, че е ня­каква закачка. Продължил да кльонка и пос­ледвала зверска атака, при която пръчката се сгънала, а върхът й се свил застрашител­но. Ударът на сома бил в 16,30 часа на дъл­бочина около 6 метра, при водена примамка на метър над дъното. Сравнително бързо го уморили. След двайсетина минути съпро­тива го извадили. Веднага бил претеглен, а кантарът показал 76 кг. Илиян ползвал прът „куча марка“ 2,10 м, който дори леко скъсил, за да усили връхната част, макара Penn, а примамката била силиконов октопод с до­бавка от попови прасета на двете куки 6/0. Това е негов личен рекорд.

Дунавският риболовец залага и дънни въдици от брега в преследване на амури и шарани. Има доста солидни амури по 15-20 кг в своя актив. Това лято обаче се отдал основно на сомския риболов. Реализирал доста сомчета, но все риби докъм десетина килограма, този трофей е черешката на тор­тата за него.

76 кг сом от Дунав
Или­ян Георгиев с огромната риба

Бяла риба 7 кг от язовир „Искър”

Най-после и най-големият ни язовир да се отсрами с трофей от бяла риба.. Само­ковецът Ангел Коматаров (39 г.) имал стра­хотна слука по време на скорошен тролингов риболов. Ето какво разказва той.

рибари трофей
Ангел Коматаров със слуката от язовир “Искър”

„На 15 септември хванах бяла риба с те­гло 7 кг и дължина 1,15 см. По това време лових с лодката пред комплекс „Щъркелово гнездо“ в посока резервата. Дълбочината беше 14 метра, а аз водех воблера на 8 ме­тра. Въдицата ми е Black Cat Silu Spin 180 г, макара Penn slammer 560, влакно платено 0,23 мм. Рибата клъвна около 16 часа. Хва­нах я на воблер Halco Sorcerer 150. Стефан Тръпчев стана свидетел на битката, понеже беше наблизо в съседна лодка“.

Това е личен рекорд в улова на бяла риба за Ангел. Досегашното му най-добро пости­жение е 5 кг. Уточняваме, че рибата е осво­бодена. От дете се е запалил по риболова и то без да има други рибари в близкото си обкръжение. Започнал с въдица на плувка, преминал и през спининга, за да се отдаде на тролинговия риболов.

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

Реклама

Scroll to Top
ЛОГО - СЛРБ