140 години организирано ловно движение
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

Рибарите са в стихията си – трофей от Дунав, трофей от язовир “Искър”

Сом гигант

Сом 76 кг от река Дунав

Или­ян Георгиев (46 г.), от гр. Козлодуй, влязъл със съпругата Румяна Георгиева в приятен септемврийски следобед, да потърси сом на кльонк, понеже разполагал с попови прасе­та от минали излети. Някъде под румънския остров Копаница забелязал на сонара нещо тъмно отдолу, но първо помислил, че е ня­каква закачка. Продължил да кльонка и пос­ледвала зверска атака, при която пръчката се сгънала, а върхът й се свил застрашител­но. Ударът на сома бил в 16,30 часа на дъл­бочина около 6 метра, при водена примамка на метър над дъното. Сравнително бързо го уморили. След двайсетина минути съпро­тива го извадили. Веднага бил претеглен, а кантарът показал 76 кг. Илиян ползвал прът „куча марка“ 2,10 м, който дори леко скъсил, за да усили връхната част, макара Penn, а примамката била силиконов октопод с до­бавка от попови прасета на двете куки 6/0. Това е негов личен рекорд.

Дунавският риболовец залага и дънни въдици от брега в преследване на амури и шарани. Има доста солидни амури по 15-20 кг в своя актив. Това лято обаче се отдал основно на сомския риболов. Реализирал доста сомчета, но все риби докъм десетина килограма, този трофей е черешката на тор­тата за него.

76 кг сом от Дунав
Или­ян Георгиев с огромната риба

Бяла риба 7 кг от язовир „Искър”

Най-после и най-големият ни язовир да се отсрами с трофей от бяла риба.. Само­ковецът Ангел Коматаров (39 г.) имал стра­хотна слука по време на скорошен тролингов риболов. Ето какво разказва той.

рибари трофей
Ангел Коматаров със слуката от язовир “Искър”

„На 15 септември хванах бяла риба с те­гло 7 кг и дължина 1,15 см. По това време лових с лодката пред комплекс „Щъркелово гнездо“ в посока резервата. Дълбочината беше 14 метра, а аз водех воблера на 8 ме­тра. Въдицата ми е Black Cat Silu Spin 180 г, макара Penn slammer 560, влакно платено 0,23 мм. Рибата клъвна около 16 часа. Хва­нах я на воблер Halco Sorcerer 150. Стефан Тръпчев стана свидетел на битката, понеже беше наблизо в съседна лодка“.

Това е личен рекорд в улова на бяла риба за Ангел. Досегашното му най-добро пости­жение е 5 кг. Уточняваме, че рибата е осво­бодена. От дете се е запалил по риболова и то без да има други рибари в близкото си обкръжение. Започнал с въдица на плувка, преминал и през спининга, за да се отдаде на тролинговия риболов.

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

Реклама

ЛОГО - СЛРБ