140 години организирано ловно движение
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

Влезе в сила 4-месечна забрана за улов на балканска пъстърва

забрана балканска пъстърва

„Сухият режим“ трае от 1 октомври до 31 януари

   Съгласно Закона за рибарството и аквакултурите, зимноразмножаващите се риби са защитени със забрана за риболов за период от цели 4 месеца. Под специална закрила попадат речната (балканска) пъстърва, а също и сивен, сиг, пелед и езерна сьомга.

      „Сухият режим“ е доста дълъг и това не е случайно. Инкубацията на хайверните зърна е продължителна при суровите зимни условия. И ако повечето от споменатите риби имат епизодично присъствие в нашите водоеми, балканката е типично наша риба и е най-популярният обитател на планинските реки. Заслужава да бъде оставена на спокойствие през брачния период, за да даде здраво поколение.

Всички размножителни забрани и минимални размери на рибите можете да отркиете ТУК

         Забраната, предвидена в ЗРА, влиза в сила от 1 октомври и ще продължи до края на януари. При случаен улов на риби от споменатите видове, те следва незабавно да се върнат обратно във водата. А ако бъдат забелязани бракониерски прояви и улов в забранен период, от Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури напомнят да се алармира на тел 112.

           Уточняваме, че американската пъстърва не попада в забранителния списък, понеже науката твърди, че не се размножава по естествен път в нашите географски ширини. Тя ще бъде основен обект на риболов по много от частните водоеми през цялата зима.

ВИДЕО С ВСИЧКИ РИБОЛОВНИ ЗАБРАНИ ПРЕЗ 2021г.

Последвайте ни и във Facebook!

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

Реклама

ЛОГО - СЛРБ