140 години организирано ловно движение
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

Къде какво кълве по родните водоеми към 29 ноември

актуално 29 ноември

ЯЗОВИР „ЖРЕБЧЕВО“

Макар и със затихващо темпо с оглед на сезона, риболов на „Жребеца“ към 29 ноември все още има. Влизат с лодки, за да преследват бели риби. Само че не на тролинг, както през лятото, а на джиг. Силиконовите имитации са силен коз в късната есен, но по-ва­жно е да се локализира наличие на риба. Сега пасажите са в дълбока вода и това е известно на опитните риболовци, много от които разчитат на помощта на сонари. По бреговете рибар­ското присъствие е силно ограничено.

ЯЗОВИР „ИСКЪР“

Концентрацията на риба в култовото заливче при комплекс „Щъркелово гнездо“ е факт, там се групират най-много риболо­вци и трупат активи. Целта са костури, бабушки, уклеи. Но по- интересно е, че все още ловят платики в разлятата част откъм устието. Замятат с фидерни въдици и на максимална далечина. Ударите са редки, но пък излизат предимно едри риби от поря­дъка на кило. Такъв риболов е практикуван през целия месец ноември там.

ЯЗОВИР „ПЯСЪЧНИК“

Костури и бели риби на джигови примамки. Това ловят на най-големия язовир в Пловдивска област към 29 ноември. Разбира се, по това време масово се залага на риболов от лодки, като най-много хора се струпват по дълбочините около стената, където има и най-големи шансове да се натрупа добър улов. С живи рибета също може да се пробва и този подход понякога е по-резулта­тен. Шаранджийските биваци се прибраха окончателно.

ЯЗОВИР „ГОРНИ ДЪБНИК“

Риболовът е със затихващ ритъм и в това няма нищо необи­чайно. Някой и друг приличен костур може да осмисли излета там за влезлите с лодки, а за фидеристите от брега – платика. Но няма сигурност и в това, нали зимата вече чука на врата­та. Все пак има и позитивна новина – стопанисващото язовира сдружение „Ручина“ проведе акция по зарибяване, при която бяха пуснати близо 2 тона шаранчета.

РЕКА МАРИЦА

Доста силен риболов върви по Марица напоследък. Ще по­сочим някои „горещи точки“. Много хора се групират в района на Симеоновград, при вливането на река Сазлийка. Там се пълнят цели живарници със скобари и морунаши. В покрайни­ните на Свиленград също се хвалят с добър улов. При бента в димитровградското село Брод има големи пасажи от риба и всекидневно рибарско присъствие. Пловдивчани хващат едри скобари на Циганския бараж. Реката се очертава като топдес­тинация в Южна България.

РЕКА РОСИЦА

По обичайната зимна дестинация – вировете в землището на великотърновското село Ресен – вече има засилено рибар­ско присъствие. Там се лови разнообразна риба и тепърва ще идват и още положителни вести. Даже се стига до пренасел­ване по бреговете през почивните дни. Има и други посещава­ни участъци по реката в долното й течение: при Бяла черква, Стамболово, Лесичери. В района на Севлиево също може да се получи интересен риболов предимно с кефали и морунаши.

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ